Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Animalele au nevoie de mişcare şi pe timp de iarnă

În procesul de creştere şi exploatare eficientă a taurinelor, mişcarea zilnică este necesară tuturor categoriilor de vârstă, dar cu precădere celor de reproducţie. Prin mişcare se activează circulaţia sângelui, creşte tonusul muscular şi nervos şi, indirect, este stimulată funcţia sistemului endocrin.

Mişcarea zilnică

În ceea ce priveşte reproducţia, depistarea vacilor şi junincilor în călduri este greu de realizat, dacă nu chiar imposibil în condiţiile unei stabulaţii prelungite. Asta pentru că aşa numitele semne secundare ale căldurilor se bazează pe elemente nespecifice (neliniştea animalelor, scăderea producţiei de lapte) ce pot fi consecinţa unor cauze foarte diverse. Din aceste motive, este recomandabil ca animalele de reproducţiei să facă zilnic mişcare, indiferent de anotimp.

Numai aşa se pot pune în valoare manifestările caracteristice căldurilor, care permit însămânţarea sau monte în momentul optim. Mişcarea insuficientă sau lipsa acesteia favorizează căldurile liniştite şi, în general, apariţia unor tulburări care au urmări grave asupra procesului de reproducţie. Cercetările efectuate arată că indicele de fecunditate a crescut cu 5,5% la vacile care au făcut mişcare o singură dată pe zi şi cu 6,4% la cele care au beneficiat de aceasta atât dimineaţa, cât şi după-amiaza.

Beneficii economice şi zootehnice

Din punct de vedere economic, deşi iniţial produce o uşoară scădere a producţiei de lapte, respectarea regimului de mişcare în fermele de profil sau gospodăriile individuale are ulterior atât avantaje economice, cât şi zootehnice. Astfel, regimul de mişcare intensifică metabolismul, măreşte apetitul şi consumul de furaje, fapt ce favorizează obţinerea unor cantităţi sporite de lapte.

La vacile aflate în repaus mamar, mişcarea în aer liber reduce congestia ugerului înainte de fătare şi măreşte forţa uterului de a expulza fătul şi placenta.
Absenţa mişcării favorizează tulburările de dinamică uterină în timpul fătării, constituind una dintre cauzele retenţiilor placentare.

Acelaşi regim de plimbarea şi iarna

În anotimpul geros, mişcarea trebuie făcută zilnic, la aceeaşi oră şi pe aceeaşi durată de timp, lăsând animalele să meargă în voie, fără a le grăbi sau a le forţa ritmul. Este recomandat ca vacile gestante să parcurgă zilnic un traseu de aproximativ un kilometru în mişcare liberă. Nu trebuie să fie bruscate, pentru a evita posibilele accidente prin alunecare sau avorturile.

Mişcarea în aer liber contribuie la realizarea echilibrului fiziologic, mărirea rezistenţei organismului şi dezvoltarea armonioasă a musculaturii şi osaturii corporale.
În zilele de iarnă mai blânde, viţeii de o lună vor fi scoşi în padoc. Timpul va creşte treptat, de la 10 minute la două ore, atunci când viţeii au împlinit vârsta de trei luni. Regimul de mişcare al taurilor de reproducţie trebuie să fie de două trei ore.

Ing. Bogdan MACOVSKI
LUMEA SATULUI NR.1, 1-15 IANUARIE 2011

Vizualizari: 841



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI