Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

ANIF, în zodia divizării

Administrația Naţională a Îmbunătățirilor Funciare a fost segmentată în două structuri. O parte (cea cu mai multe fonduri de la stat!) a trecut la Ministerul Mediului și Pădurilor (MMP). Cealaltă a rămas la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) și și-a schimbat denumirea în Agenția Națională a Îmbunătățirilor Funciare, cuprinzând desecările și irigațiile. Acest lucru a fost stabilit recent de Guvern, în urma aprobării unui proiect de lege despre care v-am informat anterior.

Administrația Națională „Apele Române“ (ANAR), din cadrul MMP, a preluat în administrare lucrările de apărare împotriva inundațiilor de pe râurile interioare și a celor de pe Dunăre, compuse din diguri și baraje cu rol de apărare împotriva inundațiilor. Odată cu acestea, sunt preluate instalațiile și terenurile aferente, stocurile de materiale și mijloacele de apărare, mijloacele de intervenție și avertizare, mijloacele fixe și echipamente de protecție, siguranță și cazarmament pentru apărarea împotriva inundațiilor.

Inundaţiile, la „Apele Române“

Astfel, toate lucrările de apărare împotriva inundațiilor se vor afla în administrarea unei singure instituții, respectiv ANAR.

A fost necesară restructurarea activităţii de îmbunătăţiri funciare, întrucât, din 1990 și până în prezent, acest sector nu a fost restructurat, ci doar au fost îmbunătăţite formele legislative de susţinere a acestuia.

„Începând cu 1 ianuarie 2007 şi apoi cu 1 ianuarie 2010, sistemul – care a fost susţinut în cea mai mare parte din surse bugetare, a trebuit să fie refăcut astfel încât să corespundă cerinţelor UE“ – a spus ministrul.

Taxă de îmbunătăţiri funciare

Conform actului normativ, perso­nalul ANIF a fost preluat de Agenţie, în conformitate cu prevederile legale, în limita a maximum 1.500 de posturi, din cei 4.800 de salariaţi câți avea ANIF.

Tabără a afirmat că se vor putea face angajări sezoniere, în special vara, primăvara şi toamna, pentru că iarna sunt perioade moarte în care – crede domnia sa – se impune chiar o reducere a cheltuielilor.

Actul normativ introduce taxa de îmbunătăţiri funciare (IF), ca sursă pentru acoperirea cheltuielilor Agenţiei, pentru administrarea amenajărilor de îmbunătăţiri funciare. Aceasta trebuie plătită de către beneficiarii terenurilor deţinute în amenajările de îmbunătăţiri funciare sau în afara acestora, care beneficiază direct sau indirect de lucrări specifice.

Calculul, modul de colectare şi termenele de plată a taxei IF se aprobă prin hotărâre a Guvernului, iar cuantumul se aprobă anual, de către Agenţie, până la data de 31 august a fiecărui an pentru anul următor.

Finanţarea noii ANIF se realizează din venituri proprii şi subvenţii acordate de la bugetul de stat, iar veniturile proprii se obțin din IF

Potrivit noii reglementări, cheltuielile de exploatare, întreținere și reparații a amenajărilor funciare nu se mai asigură prin subvenții de la bugetul de stat.

Traian DOBRE
REVISTA LUMEA SATULUI, NR. 20, 16-31 OCTOMBRIE 2011

Vizualizari: 761֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI