Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Amestecurile de flori, o soluţie economică şi durabilă

Ca o alternativă la variantele florale tradiţionale, amestecul de flori constituie una dintre soluţiile vegetale care permit aplicarea tehnicilor diferenţiate şi a celor de dezvoltare durabilă a spaţiilor verzi. Arta amestecului de flori este, înainte de toate, o compoziţie distinsă prin diversitatea şi îmbinarea echilibrată a speciilor, a căror evoluţie creează treptat o ambianţă naturală şi mereu viu colorată. În acest sezon, noile amestecuri de plante utile constituie soluţii tehnice de combatere a dăunătorilor grădinilor şi de dezvoltare a biodiversităţii. Sub această premisă, vă facem câteva  sugestii, pentru a vă putea alege mai bine propriul amestec de flori.

De ce flori în amestec?

Este frumos. Amestecul de flori conferă un aspect natural, liber şi „sălbatic”. Veţi fi seduşi de contrastele de culoare şi de înălţimi ce induc o atmosferă foarte diferită de cele tradiţionale.  Este estetic şi evolutiv. Pentru a reduce monotonia, toate amestecurile sunt evolutive: fiecare amestec evoluează în culori şi înălţime de-a lungul sezonului/sezoanelor. Florile se succed şi spaţiul cultivat rămâne astfel înflorit de-a lungul multor luni. Amestecurile uimesc: în funcţie de condiţiile climatice, tipul terenului, data semănării, amestecul de flori creşte într-o anumită manieră. Cele mai bune exemple în acest sens sunt „Florile de câmp în amestec“.

Este BIO. Amestecurile de flori favorizează diversitatea animală şi vegetală. Biodiversitatea constituie o miză ambientală majoră pentru conservarea planetei: nu mai putem vorbi de savoarea naturii, ci de a conserva şi dezvolta biodivestitatea. Acestea reprezintă o alternativă la soluţiile florale tradiţionale care permit dezvoltarea durabilă şi diferenţiată: constituie o altă modalitate de gestionare a spaţiilor verzi prin faptul că toate acestea vor beneficia de aceleaşi modalităţi de îngrijire: prin diminuarea utilizării fitosanitarelor şi a îngrăşămintelor chimice; economie de timp ca urmare a plantării directe, practice şi rapide; diminuarea costurilor de eliminare a deşeurilor verzi; economie de apă după perioada de creştere: trăiesc fără ajutorul d-voastră!

Pregătirea solului

Înainte de însămânţare, are loc mai întâi alegerea terenului. Ideal este un pământ bun de grădină, de preferat fără buruieni. De evitat sunt zonele care au fost supuse ridicărilor de teren dintre sol şi subsol (terasa­mente). Este indicată distrugerea tuturor buruienilor vii aflate în vegetaţie cu un erbicid nepersistent. Pentru un masiv, începeţi printr-o săpare în profunzime a terenului, urmată de o pregătire fină. Pe o suprafaţă mai mare, pregătiţi solul ca pentru o cultură (grâu, gazon...). Pentru a reduce la maxim prezenţa buruienilor în amestecul de flori, utilizaţi practica seminţelor false: după pregătirea solului, lăsaţi să răsară seminţele de buruieni apoi distrugeţi-le prin eliminare la suprafaţa solului. Odată ce terenul este pregătit din nou, amestecul de flori poate fi cultivat.

Semănatul

Amestecurile anuale se seamănă primăvara, din martie până în iunie, de preferat pe un sol încălzit (mijlocul lunii aprilie în regiunile sudice; mijlocul lunii mai în regiunile nordice).

Pentru amestecurile plurianuale este indicată cultivarea toamna în teren uscat. Sunt de evitat perioadele prea calde sau prea secetoase din martie până în octombrie.  Calitatea solului, pregătirea acestuia, posibilitatea irigării sau nu constituie elemente ce influenţează densitatea de semănare. De exemplu, într-un teren stâncos sau neirigat, densitatea trebuie să fie superioară. În schimb, dacă perioada de însămânţare este optimă, densitatea poate fi diminuată, pentru a favoriza diversitatea speciilor. O densitate prea mare favorizează concurenţa dintre plante şi diminuează numărul de specii. În general se folosesc între 1 şi 5 grame pe m2.

În momentul însămânţării, este necesară amestecarea seminţelor într-un recipient, apoi agitarea acestuia pentru obţinerea unui amestec omogen. Pentru o mai bună repartizare a seminţelor, puteţi asocia seminţele cu o materie neutră, cum ar fi: hrişca, vermiculită, lut, nisip.

Întreţinerea

Primăvara, este suficientă o greblare, urmată de o irigare regulată pe toată perioada de creştere. Toamna, efectuaţi o însămânţare de suprafaţă fără să acoperiţi seminţele. În funcţie de tipul solului şi de condiţiile climatice, irigările pot fi folositoare şi în timpul verii. În funcţie de rezultatele obţinute, este indicată intervenţia punctuală, pentru a elimina buruienile evazive sau pentru a tăia florile dominante sau cele uscate.  Dacă totuşi terenul cultivat este dominat de buruieni, nu ezitaţi să pregătiţi din nou solul şi să îl resemănaţi, deoarece este foarte dificil să eliminaţi toate buruienile. O însămânţare târzie (iunie) poate da rezultate foarte bune şi să asigure o frumoasă înflorire în august-septembrie.

În comerţ se găsesc saci cu diferite amestecuri de flori. Pentru a repartiza mai bine seminţele de flori din timpul însămânţării, producătorii au asociat acestuia coji de hrişcă. Acestea constituie un câştig de timp şi o garanţie pentru o însămânţare omogenă!  Dacă vreţi o modalitate mai simplă sau dacă doriţi să câştigaţi timp în semănare, puteţi achiziţiona şi utiliza foliile cu seminţe de flori „gata de germinaţie“. Pe aceste folii din hârtie sunt semă­nate seminţele de flori. Rămâne la latitudinea dumneavoastră să decupaţi aceste folii în funcţie de suprafaţa terenului cultivat. Odată ce acestea au fost poziţionate, acoperiţi-le cu un strat de 1-2 cm de pământ şi udaţi-le. Folia este 100% biodegradabilă în 3 la 4 săptămâni. Aceasta este o adevărată soluţie garantată şi practică pentru suprafeţele mici de plante.

Liliana PAIRAULT
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 10, 16-31 MAI 2011

Vizualizari: 880



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI