Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Amenajarea saivanelor în primăvară

Nu peste multe săptămâni ciobanii îşi vor urca oile la munte. Asta obligă la înfiinţarea unor lăcaşuri pentru adăpostirea animalelor. Este vorba despre saivanele tradiţionale, construite pe cât posibil după noile reguli de confort recomandate de experţii europeni.

Tipuri de adăposturi

întâlnesc mai frecvent trei tipuri de saivane, şi anume în formă de semicerc, în formă de „U” sau „L” şi în formă liniară.

Saivanele în formă de semicerc şi cele în formă de „U“ sau „L“ sunt specifice sistemului de exploatare tradiţional gospodăresc. Sunt construite izolat şi asigură adăpost în ocolul interior atât împotriva vânturilor intense, cât şi a animalelor de pradă. Principalul dezavantaj este că aceste saivane nu pot fi grupate sub formă de baterii sau de adăposturi, în consecinţă nu se pot automatiza şi mecaniza. În schimb, saivanele liniare pot fi grupate în baterii şi permit automatizarea şi mecanizarea fluxului tehnologic.

Caracteristici constructive şi de exploatare

Se disting în principal trei tipuri de adăposturi: deschise, semideschise, închise.
Saivanele deschise se utilizează uneori în zonele de deal pentru adăpostirea raselor rustice, rezistente la intemperii, dar pot fi întâlnite şi în zona Câmpiei de Vest.
Saivanele semideschise sunt compartimentate în două părţi distincte. În compartimentul deschis sunt adăpostite atât oile gestante până în preajma fătării, cât şi tineretul şi berbecii. Compartimentul complet închis destinat fătărilor deţine aproximativ cca 30% din suprafaţa totală a adăpostului şi este prevăzut cu tavan la înălţimea de 2,5 – 3,0 m, uşi şi ferestre etanşe. Acesta poate fi dispus la mijlocul saivanului, la una sau la ambele extremităţi.

Saivanele închise au toţi pereţii construiţi şi se delimitează compartimente separate, prin ziduri interioare, prin lese de lemn sau panouri din plasă de sârmă. Acest tip de saivane dispune, de regulă, de un compartiment destinat fătărilor, tineretului şi berbecilor. În general, au dimensiuni mai mari cu uşi largi, care facilitează accesul mijloacelor mecanice de deservire şi organizarea interioară optimă. În exploataţiile de tip intensiv şi semiintensiv se construiesc adăposturi liniare închise, prevăzute cu şed sau deflector de iluminare şi aerisire şi cu padoc acoperit parţial sau total, unde sunt amplasate ieslele sau automatele de furajare.

Avantajul este că unele sunt polivalente, putând fi utile în anumite faze ale fluxului tehnologic: gestaţie, fătare, maternitate şi creşă, iar după scoaterea ovinelor la păşune pot fi destinate pentru îngrăşarea tineretului şi recondiţionarea ovinelor adulte la sol.
Prof. univ. Stelian DĂRĂBAN
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.7, 1-15 APRILIE 2011

Vizualizari: 1925



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI