Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Alocaţiile europene pentru viticultură

În ultimii ani, România a beneficiat de diverse forme de sprijin pentru viticultură. Din păcate, ele au fost insuficient accesate pentru un sector lăsat de aproape două decenii în paragină. Este de precizat că din această îndeletnicire îşi obţin veniturile peste 500 de mii de oameni.

Totuşi, din sumele mari alocate prin SAPARD, PNDR şi prin Programul de Reconversie la orizont se mai poate întrevedea o şansă. Depinde însă de noi dacă vom şti să o valorificăm aşa cum trebuie.

În anul 2008, prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală pentru sectorul vie-vin au fost depuse 37 de proiecte, însumând circa 235 milioane de lei. Până la această dată, pe cele două măsuri 121 şi 123 au fost contractate 8 proiecte care totalizează 19 milioane de lei.

De departe, măsura care aduce cei mai mulţi bani în sector şi care creează premisele renaşterii acestuia este aceea de Reconversie – Restructurare.

Sumele de care au beneficiat cei care au accesat acest program par substanţiale. Analizând însă suprafeţele nou înfiinţate, ne dăm seama că realizările nu sunt cele aşteptate. Să nu uităm că plantaţiile cu vârsta peste 25 de ani predomină în cele mai multe din judeţele viticole. Dintr-un patrimoniu de 197 de mii de ha, doar 4,7 mii de ha sunt cultivate cu vii tinere. Or, cu un ritm de plantare de 1.000 de ha pe an nou înfiinţate, nu putem spune că se face primăvară... Căci banii nu vin la infinit.

„Aceste cifre arată că sectorul pe care îl reprezint a atras bani la bugetul de stat din fondurile europene, destinate unor investiţii masive care foarte curând se vor reflecta direct pe piaţa vinului. Programul de reabilitare a viticulturii consemnează la această dată realizări de peste 35 milioane de euro pe an. Fapt este că viile din România reîntineresc, iar viticultura îşi adaptează oferta la cererea pieţei.

Este momentul să devenim mai prezenţi pe piaţa europeană cu vinul românesc pentru că în mod cert ne numărăm printre primele şase ţări producătoare din Europa. Din nefericire însă nu stăm prea bine cu cifrele privind exportul.“ Ovidiu Gheorghe - PNVV

Valentina ŞOIMU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.6, 16-31 MARTIE 2009

Vizualizari: 772֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI