Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Alimentaţia pe timp de vară

O spun şi specialiştii, dar ştim şi noi că pe vreme caniculară trebuie să ne schimbăm regimul alimentar şi chiar modul de viaţă. Primul lucru la care trebuie să fim atenţi sunt alimentele pe care le cumpărăm, dar şi păstrarea acestora.

În rândurile de faţă vă prezentăm câteva dintre recomandările specialiştilor Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor privind calitatea şi sănătatea alimentelor în acest sezon.

Măsuri obligatorii

În sezonul cald creşte riscul alterării alimentelor şi implicit al apariţiei toxiinfecţiilor alimentare. De aceea este bine să respectăm câteva măsuri simple, dar foarte eficiente:

- produsele alimentare vor fi cumpărate numai din locuri sau spaţii înregistrate sanitar-veterinar. Acestea, în mod normal, oferă garanţia unor produse sigure, care sunt controlate sanitar-veterinar şi care sunt depozitate în condiţii corespunzătoare de temperatură;
- odată cumpărate, produsele trebuie să fie ţinute o perioadă cât mai scurtă la temperatura camerei;
- alimentele care urmează a fi depozitate în frigider trebuie să fie ambalate separat şi menţinute în decursul perioadei de valabilitate la temperaturile şi pentru perioada indicate pe ambalaj. Alimentele gătite trebuie păstrate în recipiente acoperite.
- produsele care au fost decongelate nu se recongelează pentru fi preparate sau consumate ulterior.
- alimentele alterate sunt o sursă de contaminare pentru celelalte alimente, în consecinţă acestea trebuie îndepărtate.
- fructele şi legumele vor fi bine spălate înainte de a le depozita în frigider şi de a le consuma.

Acţiuni preventive

Fiecare direcţie sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor va efectua controale pentru a verifica dacă agenţii economici evită expunerea la vânzare a produselor de origine animală în locuri şi spaţii care nu asigură temperaturi adecvate şi dacă sunt asigurate condiţiile de manipulare, depozitare şi transport al produselor de origine animală în toate unităţile autorizate sau înregistrate sanitar-veterinar. În cazul încălcării acestor reguli se va dispune confiscarea, denaturarea şi distrugerea produselor de origine animală alterate sau depreciate pe timpul transportului, distribuţiei, depozitării sau comercializării.

Carnea care nu a fost inspectată, ştampilată şi certificată sanitar-veterinar va fi interzisă comercializării.

Interdicţii

Este interzisă sacrificarea animalelor în alte locuri decât abatoarele autorizate, precum a celor neînsoţite de documente sanitar-veterinare, precum şi transportul produselor alimentare în cazul neasigurării temperaturilor adecvate pentru menţinerea lanţului frigorific.

Laura DOBRE ZMARANDA
LUMEA SATULUI, NR.15, 1-15 AUGUST 2011

Vizualizari: 660



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI