Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Agrostar îşi caută aliaţi

Chiar dacă acţiunile de protest au fost parcă mai puţine în ultima vreme faţă de cum eram obişnuiţi, Federaţia Agrostar nu a lăsat garda jos aşa cum am putea fi tentaţi să credem, ci doar a folosit acest interval aparent liniştit pentru a-şi reformula revendicările. Care sunt acestea şi în ce măsură sunt ele cunoscute aflăm de la preşedintele organizaţiei sindicale, domnul Ştefan Nicolae.

– Domnule preşedinte, se pare că Agrostar-ul a rămas singura organizaţie sindicală importantă în agricultura românească. Nu vă este greu să luptaţi de unii singuri?

– Mai sunt organizaţii sindicale în agricultură, dar AGROSTAR este cea mai reprezentativă. Aceasta a devenit într-adevăr un bastion al luptei producătorilor agricoli pentru o viaţă mai bună, pentru renaşterea satului românesc şi pentru depolitizarea instituţiilor statului, pentru întărirea rolului agricultorilor reprezentaţi de sindicate, patronate sau alte forme asociative la relansarea sectorului agricol.

Revendicări tot mai numeroase

– Acţiunile dvs. au fost numeroase – parcă mai puţine totuşi în ultimul timp –, iar revendicările judicioase şi posibil de soluţionat. Sunteţi mulţumit de ceea ce aţi obţinut până acum?

– Nu suntem mulţumiţi şi din acest motiv am hotărât continuarea acţiunilor sindicale până la rezolvarea unor probleme esenţiale. În ce-i priveşte pe lucrătorii din sectorul agricol din România solicitările noastre vizează majorarea salariului minim la 800 lei, recupera­rea reducerilor de 25% din salariul de încadrare a angajaţilor din institutele şi staţiunile de cercetare şi asigurarea de consultanţă gratuită membrilor de sindicat pentru accesarea Măsurilor 141 şi 112 din PNDR. De asemenea, ne dorim continuarea implementării proiectelor accesate de Federaţia AGROSTAR pentru mediul rural în vederea recalificării şi reconversiei profesionale.

Revendicări:

• depolitizarea camerelor agricole;
• reducerea preţului la motorină la 50% din preţul la pompă;
• cadastrarea gratuită a terenurilor agricole şi comasarea lor prin programe de încurajare a tinerilor fermieri;
• reducerea TVA la 5% la produsele agroalimentare pe toată filiera produsului;
• debirocratizarea sistemului de accesare a fondurilor europene şi garantarea contribuţiei beneficiarului de către stat;
• recon­versia plantaţiilor agricole;
• acordarea de energie de la Hidroelectrica pentru sistemul de irigaţii din România;
• subvenţionarea combusti­bilului pentru serele din România;
• dezvoltarea proiectului de pieţe volante în toate zonele din România.

Lipsa dialogului cu partenerii sociali

– Se anunţă zile caniculare. Vor încălzi ele şi spiritul de „luptă“ al sindicaliştilor?

– Revendicările de mai sus vor fi pe masa miniştrilor agriculturii, a finanţelor şi al muncii. Vom negocia la „sânge“ şi, dacă nu se vor rezolva, probabil în partea a doua a anului vom relua protestele sindicale.

– Cum este şi normal, colaboraţi cu MADR, chiar şi cu guvernul prin confederaţia de care aparţineţi. Aşadar, să înţelegem că doleanţele dvs. sunt cunoscute? În ce măsură sunt ele şi rezolvate?

– Din păcate, spun cu regret, mandatul actualului ministru Valeriu Tabără se remarcă printr-o lipsă totală de dialog cu partenerii sociali. Probabil blocajul şi absenţa proiectelor consistente la nivelul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru agricultori poartă tocmai amprenta acestei lipse de dialog şi consultare.

Interese comune, păreri diferite

– Să discutăm puţin şi despre conlucrarea cu ligile profesionale ale producătorilor agricoli, asociaţiile de fermieri şi patronatele: ce credeţi că ar trebui făcut pentru ca frământările actuale să reprezinte un punct comun al tuturor acestor organizaţii? Aţi discutat această problematică şi, dacă da, cum o vedeţi rezolvată?

– Dacă vă aduceţi aminte, anul trecut, la iniţiativa AGROSTAR şi FNPAR, a fost constituit Comitetul de Criză pentru salvarea Agriculturii, o platformă a reprezentării intereselor agricultorilor din România.

Din păcate, multe dintre organizaţiile sau asociaţiile profesionale nu au forţa necesară pentru a se implica în acţiuni de negociere şi protest pe termen lung. Sunt multe deosebiri de „păreri“, să nu spun altfel, şi aceste organizaţii nu au forţa necesară pentru o luptă de„gherilă“ cu instituţiile statului pentru drepturile agricultorilor. Oricum, noi rămânem deschişi dialogului cu orice organizaţie care îmbrăţişează principiile şi valorile Federaţiei AGROSTAR.

Valentina ŞOIMU
REVISTA LUMEA SATULUI NR.13, 1-15 IULIE 2011

Vizualizari: 745



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI