Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Agricultură modernă  la Perişor

În urma inventarierii diferitelor probleme ale micilor fermieri, directorul coordonator al OJCA Dolj, ing. Daiana Dumitriu, şi o parte a colectivului OJCA Dolj s-au deplasat în comuna Perişor, la ferma legumicolă condusă de ing. Marian Baronescu, unde a avut loc o întâlnire în cadrul căreia s-au stabilit priorităţile de dezvoltare a zonei.

Cu acest prilej, doamna Dumitriu a scos în evidenţă importanţa asistenţei de specialitate acordate de consultanţii agricoli în ceea ce priveşte utilizarea unor soiuri bine aclimatizate pentru obţinerea de producţii mari în zonă. De asemenea, ea a subliniat rolul consultanţilor agricoli în informarea corectă a producătorilor agricoli cu privire la posibilitatea accesării Măsurii 121.

Patronul fermei, ing. Marian Baronescu, este un specialist cu o vastă experienţă în legumicultură. Acesta a absolvit Facultatea de Agronomie din Craiova, a lucrat 13 ani la Întreprinderea de Sere Işalniţa, a activat timp de trei ani în cercetare, pentru Uniunea Mondială din domeniul Legumiculturii, în vederea implementării de noi tehnologii actualizate necesare integrării României în Uniunea Europeană. Mai târziu a realizat că menirea lui este să lucreze pământul în comuna Perişor şi să pună pe picioare o microfermă.

Afacerea a început pe 0,20 ha de teren arabil şi pe 0,10 ha de solar. În prezent, domnia sa deţine şi cultivă 0,5 ha cu legume în solar şi 1,5 ha în câmp. În solar obţine 2 culturi de salată în perioada iernii, la care se adaugă şi cultura de salată timpurie, ceapă verde, ridichii şi spanac. De asemenea, cultivă tomate extratimpurii, castraveţi extratimpurii şi timpurii, tomate de toamnă, castraveţi cornişon, gogoşari şi ardei kapia. Inginerul Baronescu a folosit soiuri autohtone, dar şi din import, respectiv soiurile care s-au aclimatizat cel mai bine după ce au fost testate chiar în propria fermă.

Randamente competitive pe plan european

Producţiile obţinute vorbesc de la sine despre performanţele la care a ajuns inginerul Baronescu: castravete de vară –120 tone/ha; castravete de toamnă – 80 tone/ha; tomate timpurii – 110 tone/ha cu 4 kg/planta; tomate în câmp –
60 tone/hectare.

Conlucrarea  cu specialiştii OJCA

În februarie 2009, Marian Baronescu a fost îndrumat şi ajutat în vederea accesării de fonduri europene de către specialiştii Oficiului Judeţean de Consultanţă Agricolă Dolj. Concret, el a accesat Măsura 141, doamna director coordonator OJCA discutând în contextul recentei întâlniri şi despre posibilitatea de a accesa şi alte măsuri similare.

Un posibil model

Baronescu este singurul producător agricol din satul Perişor care produce legume în solarii cu sistem de irigare prin picurare, aplicând tehnologii dintre cele mai moderne, motiv pentru care constituie, practic, un model pentru fermierii din Dolj.

În ceea ce priveşte dezvoltarea exploataţiei agricole, aceasta va cuprinde pe viitor o plantaţie pomicolă în suprafaţă de 5 ha cu soiuri de măr, piersic, cireş, precum şi o plantaţie de viţă-de-vie în suprafaţa de 2 ha, unde va cultiva soiuri de masă româneşti.

O problemă deosebită pe care o întâmpină este valorificarea producţiei, care, din cauza lipsei unei pieţe în zonă, este vândută prin diferiţi intermediari, ceea ce conduce la o diminuare substanţială a veniturilor sale. Pentru viitorul apropiat ia în calcul posibilitatea construirii unui depozit frigorific în care să păstreze fructele şi legumele înainte de a fi valorificate pe piaţă.

Ing. Ioana ŞTEFAN, OJCA Dolj
REVISTA LUMEA SATULUI NR.18, 16-30 SEPTEMBRIE 2009

Vizualizari: 2526



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI