Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

AGRARIA o manifestare de nivel European

Cel mai important târg din Transilvania şi al doilea ca mărime din ţară si-a deschis porţile în perioada 6-10 mai la Cluj. Cu o participare ceva mai redusă a expozanţilor, dar cu un număr impresionant de vizitatori veniţi încă din prima zi, Agraria le-a oferit celor prezenţi tot ce şi-ar fi putut dori în materie de tehnică agricolă, dar şi soluţii de finanţare şi consultanţă de specialitate, aspecte deloc de neglijat la aceasta oră.

Târgul din inima Transilvaniei s-a prezentat la cea de-a15-a ediţie drept un eveniment de primă clasă în Europa. A fost de fapt o sărbătoare agricolă fastuoasă la care au ţinut să fie prezenţi şi ambasadorii câtorva din ţările ce au participat cu standuri colective. Este vorba despre Austria, Danemarca şi Olanda care alături de Ungaria şi Germania sunt deja ţări cu tradiţie în participarea la Agraria.

Dominante au fost noutăţile din zootehnie

Aşa cum era şi normal, cel mai mult din spaţiul expoziţiei i-a fost alocat zootehniei, sector foarte bine dezvoltat în Transilvania. Pe lângă exemplarele deosebite de oi, vaci şi bivoliţe, aici s-au regăsit echipamente tehnice şi material genetic de înaltă calitate. În privinţa vizitatorilor, expozanţii afirmă că aceştia sunt tot mai deschişi şi interesaţi de tot ce este nou, problema lor fiind mai mult lipsa de informaţie decât de bani.

Compania franceză Guyomarc’h şi-a prezentat la Agraria, cea de-a doua fabrică de premixuri Evialis. Prima investiţie 100 % românească de acest gen este construită la Ciolpani, iar ce-a de-a doua a fost înfiinţată la Bacău ca rezultat al unui parteneriat cu Agricola Internaţional. Fabrica, cu o capacitate de 3700 de tone pe lună, este specializată în furaje pentru rumegătoare dar produce şi concentrate pentru restul speciilor. Noutatea adusă o reprezintă furajele speciale pentru capre care nu se mai fabrică nicăieri în România. 

Da Nutrition, o altă firmă specializată în premixuri pentru rumegătoare, aditivi furajeri şi material seminal a adus la targ o noutate absolută, un aparat de detectat căldurile la vaci şi bivoliţe, unul dintre cele mai performante care există pe piaţă la ora actuală. Detecorul se bazează pe măsurarea activităţii motorii a animalelor şi spre deosebire de aparatele clasice se poate monta şi în afara sălii de muls.

Simplu de utilizat, conceput special pentru fermieri, detectorul îi oferă acestuia informaţii legate de „momentul zero“, considerat cel mai prielnic pentru realizarea însămânţării.  Reprezentantul firmei, medicul veterinar Marcu Marius Ioan, ne spune că pentru mai mult de 50 de vaci o astfel de investiţie, care nu implică un efort financiar foarte mare, este aproape obligatorie în condiţiile în care la vitele aflate în stabulaţie liberă căldurile sunt greu de sesizat.

Sub masca optimismului se pare însă că cei ce activează în nutriţia animală nu o duc prea bine. Câţiva dintre ei au avut curajul să recunoască că, dacă în urmă cu un an importau 3-4 tiruri cu premixuri pe săptămână, acum abia dacă mai aduc un tir la două săptămâni.

Trioul italian

Aflate în competiţia pentru furnizarea echipamentelor şi serviciilor pentru zootehnie, Intercas, Rota Guido şi Pignagnoli sunt trei firme italiene cu tradiţie în ce priveşte participarea la Agraria.

Intercas are ca activitate de bază construirea grajdurilor, cele mai reprezentative de la noi aflându-se la Livada şi la Jucu.

Reprezentantul firmei, Mauro Bartoli spune că deşi banii de la UE ar fi trebuit să reprezinte şansa fermierului român, băncile sunt cele care stau de-a curmezişul şi nu-i permit acestuia să se dezvolte.

De aceea anul trecut lucrurile au început să meargă prost. „Cine mai poate face afaceri cu dobânzi de 23 % în ziua de azi?” se întreba acesta, susţinând că de fapt băncile nu acordă credite, nu pentru că agricultura este o activitate cu risc ridicat ci pentru că la momentul de faţă vor să atragă cât mai mulţi bani, deci să se capitalizeze.

Distribuitorii de utilaje preocupaţi de finanţarea fermierilor

La fel de îngrijoraţi de faptul că agricultorii nu îşi pot asigura partea de cofinanţare şi în general de derularea greoaie a proiectelor, marii producători şi distribuitori de utilaje s-au prezentat la târg cu cele mai diverse soluţii şi programe de finanţare. Unii dintre ei au lipsit, dar marile firme, conştiente că în perioadă de criză nu trebuie să se ascundă, s-au prezentat şi nu oricum ci cu oferte ademenitoare.

Valtra oferă subvenţii private

Tractoarele Valtra reprezintă o prezenţă greu de trecut cu vederea, ca şi managerul general al companiei care le distribuie, domnul Narcis Someşfălean recunoscut pentru noutăţile aduse la fiecare expoziţie. Şi ca să nu se dezmintă nici de această dată, el a prezentat la Agraria primul program privat de acordarea a subvenţiilor, destinat fermierilor care lucrează peste 70 de ha.

Aceasta este considerată de specialiştii de la Valtec limita sub care rentabilitatea începe să scadă. Subvenţia care poate ajunge la 40 % din cheltuielile la hectar este direcţionată către achiziţia de inputuri de care orice fermier are nevoie, respectiv motorină, îngrăşăminte, asigurări, dar şi utilaje. Sistemul seamănă cu cel folosit de stat în acest moment, diferenţa fiind că nu există limită de cantitate.

Un exemplu este motorina care beneficiază de 35 de bani subvenţie pe litru din partea companiei Valtec indiferent de cantitate. Prin acelaşi program orice tânăr fermier ce activează de minimum un an în domeniu poate beneficia de subvenţie privată pentru achiziţionarea de utilaje agricole prin preluarea celor vechi.

MAP lansează un program naţional de finanţare

Al treilea producător de maşini agricole din lume, MAP vine de asemenea cu un pachet complet de utilaje, cuprinse între 35 şi 300 CP, inclusiv silozuri şi sisteme de irigaţii.

Preşedintele grupului, Mauro Frola, este un alt leader care ia atitudine pentru a detensiona situaţia existentă pe piaţă la ora actuală. Astfel, domnia sa afirmă că, în foarte puţin timp, firma pe care o conduce va lansa public, alături de Intesa Sanpaolo Bank, un program naţional de finanţare prin care clienţii beneficiază în mod gratuit de proiectul FEADR, măsura 121, dar şi de cofinanţare de până la 7 ani garantată de MAP.

Sub sloganul “Agraria ţi se potriveşte”, târgul a oferit un volum mare de informaţii deosebit de utile agricultorilor români care chiar şi pe acest fond de criză au ţinut să fie prezenţi într-un număr impresionant.

Printre ei l-am regăsit pe Ştefan Poienaru, directorul general Agrofam Feteşti, care ne spune despre criză că este una necesară în condiţiile în care «în ultima vreme o luaseram razna, cheltuiam cu toţii fără limite şi ne dezvoltam fără nici un suport ». După părerea sa criza bancară este cea care ar trebui să ne îngrjoreze dat fiind faptul că statul nu ia nici o măsură pentru a fluidiza finanţarea.

În paralel cu târgul, în incinta Expo Transilvania, s-au desfăşurat o serie de dezbateri pe teme de actualitate. Prima, organizată chiar de revista Lumea satului, a fost dedicată problemelor întâlnite în satul  românesc.

Un alt eveniment a fost organizat în paralel cu târgul, de către Comisia Europeană. El a fost cel dedicat noilor tendinţe din agricultura ecologică. Instituţia, prezentă pentru prima oară la un târg din România pentru a promova PAC,  a avut ca principală ţintă informarea tinerilor prin diverse concursuri şi discuţii interactive.

Târgul de joburi organizat de USAMV Cluj a atras la Agraria un numar neaşteptat de studenţi şi absolvenţi ai acestei instituţii. De altfel, prezenţa în număr mare a studenţilor şi în general a tinerilor, s-a facut remarcată pe toata durata târgului.

Valentina ŞOIMU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.10, 16-31 MAI 2009

Vizualizari: 1219



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI