Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Afecţiunile perioadei de toamnă - iarnă la animale

Frigul, umiditatea, aglomerarea animalelor în adăposturi, alimentaţia săracă în componenţii nutritivi necesari au o influenţă directă asupra statusului imunitar al organismelor, determinând scăderea rezistenţei faţă de factorii infecţioşi: bacterii, virusuri, paraziţi etc.

Infecţiile respiratorii, dar şi cele digestive din sezonul rece au o etiologie plurifactorială reprezentată de factori microbieni slab patogeni, uneori ubicvitari, care îşi exacerbează virulenţa pe fondul carenţial al organismelor. Există însă şi entităţi patologice specifice, care evoluează mai cu seamă în perioada de toamnă-iarnă.

La bovine, infecţiile respiratorii ale tineretului produse de germeni din genul Mycoplasma. Acestea evoluează îndeosebi la viţeii crescuţi în sistem intensiv, dar în unele cazuri pot produce afecţiuni respiratorii şi la bovinele adulte. Mai grave sunt complicaţiile acestora cu infecţii produse de Pasteurella spp.

Colibacilozele viţeilor sunt produse de numeroasele serotipuri de Escherichia coli. Infecţia clinică evoluează la viţei în primele 10 zile de viaţă, fiind determinată de: alimentaţia vacilor mame în timpul iernii cu furaje sărace în vitamina A, cu furaje acide, alterate, influenţând astfel şi calitatea colostrului, precum şi condiţiile igienice precare din maternităţi, mai ales frigul şi aşternutul umed.
Dintre bolile parazitare este de menţionat coccidioza la viţei.

La cabaline, Bronhopenumonia infecţioasă a mânjilor produsă de bacteria Corynebacterium equi afectează mânjii între vârsta de două şi şase luni. Infecţia este transmisă prin contact direct. Apariţia bolii este legată de coincidenţa gestaţiei cu perioada de iarnă.

În perioada rece cabalinele mai sunt predispuse pneumoniilor şi bronhopneumoniilor produse de flora bacteriană de asociaţie, inclusiv Pasteurella şi Mycoplasma.

Tineretul cabalin poate fi afectat de empiemul pungilor guturale, care reprezintă o complicaţie a infecţiilor căilor respiratorii superioare cu germeni patogeni, în special cu Streptococcus equi. Tratamentul în formele incipiente constă în administrarea medicamentelor cu efect antiinflamator.
La ovine şi caprine apar infecţiile respiratorii cu Mycoplasma spp. La unele oi şi capre adulte, dar în special la miei şi iezi aceste afecţiuni sunt exprimate clinic prin pleurite, pneumonii şi bronhopneumonii.

La porcine este foarte frecventă diareea colibacilară neonatală. Aceasta apare la purcei în primele zile de viaţă, cu o evoluţie destul de gravă. Boala are o incidenţă mai mare în timpul iernii, fiind determinată de condiţiile necorespunzătoare de întreţinere şi igienă.

Păsările sunt afectate de Mycoplasmoza respiratorie aviară (MRA), a cărei apariţie şi evoluţie este favorizată de condiţiile necorespunzătoare de întreţinere şi igienă, frig, curenţi reci de aer, umiditate, suprapopulare etc.

Faţă de toate aceste afecţiuni, măsurile de prevenire constau în asigurarea condiţiilor corespunzătoare de creştere, iar în unităţile din sistemul industrial, respectarea şi aplicarea întocmai a tehnologiilor de creştere şi exploatare.

Ca măsuri de combatere se are în vedere suprimarea factorilor favorizanţi, corectarea deficienţelor de alimentaţie, dezinfecţii, tratamente profilactice antiinfecţioase, respectarea programelor sanitare veterinare de imunizare a animalelor.

Dr. Horaţiu OLARU, preşedintele Asociaţiei Medicilor Veterinari din România
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.22, 16-30 NOIEMBRIE 2011

Vizualizari: 875



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI