Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Acasă la cel mai mare complex agroecoturistic

Asociaţia Română pentru Agricultură Durabilă a organizat la Constanţa seminarul ECOLEARNING. Unul dintre subiecte, poate cel mai interesant, a fost „Impactul ECOLEARNING în practică“. În acest context a fost prezentat complexul agroecoturistic „Curtea Brâncovenească“ din Constanţa.

Dr. ing. Ion Toncea, preşedintele ARAD şi iniţiatorul acestei întâlniri, este de părere că „agricultura ecologică nu înseamnă numai obţinerea unor produse sănătoase, ci şi promovarea, educarea consumatorilor printr-un complex de activităţi“. Din acest punct de vedere, iniţiativa domnului Marcel Bouroş, preşedintele fundaţiei „Sfinţii Martiri Brâncoveni“ din Constanţa, este unică în România.

Ideea agriculturii ecologice i-a fost sugerată de întâlnirea cu specialişti de valoare în domeniu: dr. ing. Ion Toncea şi dr. Pavel Chirilă. Prima fermă ecologică a înfiinţat-o la Medgidia pe 150 ha, profilul fiind cereale şi creşterea vacilor de lapte. Produsele alimentare sunt comercializate prin magazinul şi restaurantul aflate în incinta complexului „Curtea Brâncovenească“. Cererea de produse la nivelul Constanţei este peste aşteptări. Problema este că furnizorii de produse bio sunt foarte puţini în România. Din acest motiv se apelează încă la importuri. Ce înseamnă aceasta? Populaţia Constanţei - deocamdată ne referim doar la ea - este avizată, fiind pregătită să consume produse sănătoase.

Domnul Marcel Bouroş insistă asupra aspectului educaţional esenţial în desfăşurarea unei agriculturi ecologice. În momentul când s-a decis să se ocupe de ecologie sub toate aspectele, domnul Bouroş s-a gândit că, în România, agricultura ecologică are şanse să se dezvolte datorită calităţii oamenilor care o promo­vează. „Nu trebuie să ne rezumăm strict la performanţa economică. Activitatea firmei este dublată de latura culturală, spirituală desfăşurată prin Fundaţia «Sfinţii Martiri Brâncoveni» care are o şcoală şi o grădiniţă creştine, prin care sunt promovate tradiţiile, istoria...“

Educarea consumatorilor

Conferinţele despre o alimentaţie sănătoasă, susţinute de personalităţi în domeniu, fac parte din programul permanent de pregătire a consumatorilor, de conştientizare asupra nocivităţii produselor chimizate. Complexul agroecoturistic „Curtea Brâncovenescă“ - care are în incintă şi câteva spaţii de cazare, restaurant, bibliotecă, sală de conferinţe, spaţii pentru momente festive - este categoric un experiment reuşit.

Dr. ing. Ion Toncea, preşedintele ARAD, consideră că „cel mai mare stimulent pe care l-au avut agricultorii până acum a fost cererea insistentă din partea consumatorilor. În toata ţara, cei care au început mai devreme să practice agricultura ecologică se confruntă cu următoarea situaţie: nu fac faţă cererilor de produse.“ Ceea ce va urma ţine desigur de politica de dezvoltare şi susţinere a agriculturii ecologice în România.

Rodica Simionescu
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.1, 1-15 IANUARIE 2010

Vizualizari: 931



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI