Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

A fi viticultor în Mehedinţi

Domnie curată pe capul ţăranului care îşi reface via bătrână sau neproductivă! Cel puţin aşa pare la prima vedere. Dă comandă la o firmă specializată – de regulă din străinătate – care vine şi lucrează sub privirile admirative ale proprietarului. Specialiştii fac totul, de la pregătirea terenului la plantarea mecanizată. Pichetarea o fac cu laser nu chiar la milimetru, dar la centimetru precis.

Nu este o poveste ştiinţifico-fantastică! Se practică acest sistem, cu mare succes, în judeţul Mehedinţi, ca urmare a banilor veniţi de la Uniunea Europeană.

„Dacă la culturile de câmp avem probleme, din cauza terenurilor fărâmiţate, în schimb ne putem mândri cu sectorul viticol, în care s-au făcut investiţii importante, şi româneşti, şi străine. Da, pot să spun că avem o situaţie bună în viticultură“, afirmă pentru Lumea satului Ştefan Răceanu, directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Mehedinţi.

În judeţ există peste 6.000 ha cu vii pe rod, cu struguri pentru vin, din care numai 35% sunt nobile. Odată cu aplicarea programelor de reconversie şi restructurare, investiţiile au început să crească. Astfel, în campania 2006-2008 au fost refăcute vii pe 221 ha, pentru care Agenţia de Plăţi şi Investiţie pentru Agricultură Mehedinţi a plătit investitorilor 2,711 milioane de euro. Acum este în desfăşurare campania 2008-2014, iar proprietarii celor 235 ha, cuprinşi în program, vor primi de la APIA 2,85 de milioane de euro.

Cum se obţine subvenţia

Programele sunt finanţate de Uniunea Europeană, cu fonduri nerambursabile. Beneficiarii îşi plătesc iniţial toate lucrările menţionate în graficul de execuţie, cum ar fi pregătirea terenului, plantarea, instalarea sistemului de susţinere. Când toate acestea sunt terminate, se face recepţia lucrărilor la faţa locului.

12.000 de euro la hectar

Uniunea Europeană acordă câte 12.000 de euro pentru fiecare hectar de vie pentru vin, care intră în programul de reconversie şi restructurare. Aceşti bani acoperă peste 70% din costuri.

Traian DOBRE
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.6, 16-31 MARTIE 2009

Vizualizari: 914֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI