Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Postul Mare, prilej de rugăciune şi iertare

Postul Mare de dinaintea Sfintelor Sărbători de Paşti este pentru foarte mulţi oameni o perioadă de reculegere şi de regăsire.

Se pare că acest ritual al postului se păstrează de multă vreme. Dacă la început postul însemna, de fapt, pregătirea persoanelor adulte din creştinismul primitiv, ce urmau să fie botezate de Paşti şi să intre în biserică,  în timp a devenit mai mult decât atât. Pentru fiecare creştin în parte, postul este o formă de mulţumire adusă Mântuitorului nostru pentru jertfa pe care a făcut-o pentru noi.

Dar, pentru cei care vor într-adevăr să-L cinstească, postul presupune mai mult decât reţinerea de la anumite produse, ci iertare profundă, înfrânarea limbii şi a ochilor de la tot ce înseamnă ispită şi, nu în ultimul rând, dragoste faţă de aproapele nostru.

Postul mare al Paştelui începe pe data de 22 februarie, zi denumită în calendarul religios „Duminica Lăsatului de Carne“ (a Înfricoşătoarei Judecăţi), dată din care nu se mai mănâncă deloc produse din carne.

De pe data de 1 Martie este Lăsatul secului, atunci când începe să se ţină post şi de la brânzeturi, această zi fiind numită Duminica Lăsatului sec de brânză (a Izgonirii lui Adam din Rai).

Postul trebuie ţinut timp de 40 de zile şi, pe lângă faptul că este un prilej de purificare spirituală, este şi o bună modalitate de a-ţi detoxifia organismul.

Postul poate fi de mai multe feluri:

- post obişnuit – adică reţinerea de la a mânca produse din carne, lapte, ouă;

- post aspru, atunci când nu se mănâncă şi nu se bea până la la asfinţitul soarelui;

- post uşor sau dezlegarea, atunci când este permis să se mănânce unele mâncăruri de dulce, cum ar fi peştele sau vinul;

- postul negru sau ajunarea, atunci când nu se mănâncă şi nu se bea o zi întreagă.
Dar este bine să ştim că postul trebuie ţinut atunci când puterile ne permit, iar dacă cineva este bătrân sau bolnav poate să ţină post aşa cum îl sfătuieşte duhovnicul său. Dar cel mai bun post este acela însoţit de rugăciune şi milostivenie.

Laura DOBRE
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.6, 16-31 MARTIE 2009

Vizualizari: 942֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI