Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

În aşteptarea panourilor solare
Guvernul pune la bătaie 520 milioane de lei pentru derularea primei etape de încălzire a locuinţelor cu energie neconvenţională

În numărul trecut vă informam despre o Hotărâre de Guvern prin care investiţiile ce valorifică resursele regenerabile de energie sunt subvenţionate atât din fonduri europene, cât şi bugetare! Primii beneficiari au fost operatorii economici. Mai nou, a fost lansat un program de finanţare ce priveşte persoanele fizice care vor să înlocuiască sau să completeze sistemele clasice de încălzire cu sisteme ce utilizează energie solară, geotermală şi eoliană sau alte sisteme care conduc la îmbunătăţirea calităţii aerului, apei şi solului! 

Prioritate au persoanele fizice

Programul gândit de Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile, pentru ecologizarea caselor din ţara noastră – numit  şi „Casa Verde“ – presupune finanţarea prin Fondul de Mediu a investiţiilor, în proporţie de 90%, dar nu mai mult de 25.000 de lei de beneficiar! Concret, pentru prima etapă de finanţare, este vorba de un buget total de 520 de milioane de lei, dintre care 400 de milioane sunt pentru persoane fizice, dar pot fi accesate şi de asociaţii de locatari sau de ONG-uri.

Astfel de proiecte ar trebui să funcţioneze destul de bine în România, în condiţiile în care  harta eoliană, dar mai ales cea solară denotă un potenţial bun al ţării noastre pentru utilizarea aşa-numitelor „tehnologii curate“.

Soarele nu emite factură…

Şi, pentru că vorbim de tehnologii, acestea nu mai sunt de mult o problemă, având în vedere că pe piaţa din România există la ora aceasta panouri solare, pompe de căldură şi chiar minieoliene. Partea bună este că nu doar finanţarea asigurată în proporţie de 90% din costurile de achiziţie este un beneficiu, ci mai sunt altele care se vor simţi în timp: scăderea facturii la apă caldă cu circa 60%, iar cea la încălzire, cu circa 30%.

Dacă vorbim, de exemplu, de energia solară putem spune că este alegerea cea mai bună deoarece, teoretic, este inepuizabilă şi practic e în totalitate gratuită, căci soarele nu cere nimic la schimb pentru serviciile sale! Cu o bună dimensionare a sistemului de panouri solare putem avea apă caldă la 40-85 grade Celsius pe tot parcursul anului.

Paşi de urmat în obţinerea finanţării

Principiul de funcţionare este aproape similar cu cel al programului de înnoire a parcului auto, celebrul RABLA. Cei interesaţi pot depune dosarul pentru achiziţia sistemului de încălzire la unul dintre agenţii care comercializează şi instalează astfel de sisteme şi care vor fi validaţi de Administraţia Fondului pentru Mediu. Această listă va fi pusă la dispoziţia publicului în jurul datei de 20 decembrie. Urmează obţinerea notei de acceptare care va fi eliberată de instalatorul validat!

Demersurile de obţinere a unei note de acceptare pot începe la data de 5 ianuarie 2009 – dată la care oricine se poate înscrie printr-un simplu dosar care trebuie să conţină următoarele documente: • copia actului de identitate; • copia legalizată după actul de proprietate, de concesiune sau de locaţiune a imobilului pentru care se achiziţionează sistemul de încălzire; • actul autentificat de notarul public, prin care proprietarii sau coproprietarii îşi exprimă acordul de efectuare a lucrărilor de instalare a sistemului, dacă este cazul.

Banii reprezentând finanţarea vor fi viraţi direct în contul instalatorului ales, imediat după ce sistemul este funcţional în locuinţa în care a fost instalat! Programul se va desfăşura de acum încolo anual, în perioada 5 ianuarie – 5 decembrie. Cu alte cuvinte, cei interesaţi au la dispoziţie un an întreg pentru înscriere, achiziţie şi instalarea efectivă a sistemului! Până la începutul lunii decembrie, Ministerul Mediului va elabora un Ghid al cetăţeanului, şi va definitiva lista instalatorilor validaţi.

Valentina ŞOIMU
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 22, 16-30 NOIEMBRIE 2008

Vizualizari: 736



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI