Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Andrei, întâiul dintre apostoli

Deci, post mare la creştini... Trecem pe zacuscă şi chiftele din soia. Nu mai înjurăm vecinul care parchează pe locul nostru, nu mai avem gânduri necurate când vedem vreun personaj mai... cilibiu, nu mai trecem strada pe roşu. E un bun prilej să fim mai buni. Mai calzi. Mai oameni. Abstinenţă, gând la Dumnezeu, rugăciuni... Şi uite, pe 30 noiembrie vine Apostolul Andrei, frate cu Petru. Altă sărbătoare mare nu mai e până la această dată. Hei, cei care purtaţi numele sfântului, cu voi vorbesc: puneţi vinul la îndemână, că trebuie să faceţi cinste.

„Cel întâi chemat la apostolie“, Andrei l-a urmat pe Mântuitorul pe toate drumurile Ţării Sfinte, a văzut minunile săvârşite, a aflat cuvânt de învăţătură, s-a bucurat când l-a desluşit, a plâns când Iisus a fost răstignit, a fost fericit când a înviat, a plecat să predice lumii credinţa creştină. El a fost primul care a ajuns pe plaiurile noastre, propovăduind Evanghelia. Şi noi îl cinstim şi în felul acesta:

„Pe propovăduitorul credinţei la geto-daci şi slujitor al Cuvântului, pe Andrei cel dintâi chemat să-l lăudăm, că pe strămoşii noştri i-a adus la cunoştinţa lui Hristos, crucea în mâini ţinând şi izbăvind din înşelăciunea vrăjmaşului sufletele lor, pe care le-a adus la Dumnezeu ca dar bine primit. Pe acesta, toţi românii să-l lăudăm şi să-l cinstim, ca să se roage neîncetat lui Hristos Dumnezeu, ca să ne ferească de toată răutatea şi să mântuiască sufletele noastre“. (Stihira glasului 6 la Utrenia din 30 noiembrie).

Află-ţi ursitul...

Şi să vorbim despre alte obiceiuri, mai plăcute. În noaptea Sfântului Andrei se pune, de fete şi băieţi deopotrivă, grâu la încolţit. Dacă grâul creşte des şi frumos, înseamnă că au soartă bună, cu multă fericire. În schimb, dacă grâul se blegeşte, nu-i a bună. Bătrânii citesc în verdele grâului an spornic şi mănos pe câmpii. În usturoiul pus şi el la încolţit într-o bucată de aluat, cei care se pricep pot descâlci tainele meteorologiei: adică e secetă, e inundaţie, sunt ploi.

Cel mai plăcut obicei e însă aflarea ursitului. Ce nu fac fetele ca să vadă dacă se mărită şi cu cine: se uită în fântână la miezul nopţii, se chircesc goale în faţa oglinzii, se duc în grădină, la unul dintre bulumacii gardului. Sigur că nu îi află respectivului numele, dar pot descoperi dacă e frumos sau urât, înalt sau scund, tânăr sau bătrân. Sau acuma, de Andrei, se pun fetele de măritat pe frământat şi făcut turte sărate, pe care le mănâncă înainte de culcare.

Apă după ele, deşi le crapă ficatul de atâta sărătură, nu beau. Că tocmai ăsta e şpilul: să vină în vis ăla de le e ursit şi să le dea apă cu cana. Sau cu ce-o vrea el. Dar să le dea. Că asta înseamnă că anul următor fetele se mărită cu cei care le-au dat, la ceas de restrişte, apă. Un alt şpil: 41 de boabe de grâu, numărate bob cu bob. Nici mai mult, nici mai puţin. Doar 41. Se pun toate, strânse într-o batistă ori săculeţ, ca să nu se împrăştie, sub pernă. Cel care vine noaptea în vis să fure grâul e sortitul.

A, şi acuma una pentru fete şi băieţi deopotrivă. Deci, miez de noapte de Sfântul Andrei. Se ia de la o fântână apă neîncepută şi se intră în casă, evitându-se întinsul la discuţii cu cineva din familie. Se pun la îndemână două lumânări şi o verighetă. Pe o masă goală se aşterne un strat de făină. Sau cenuşă.

Dar se zice că e mai bună făina. Şi se netezeşte uşor. Pe stratul de făină se pune un pahar cu apă luată de la fântână. În apa neîncepută se introduce verigheta. De-o parte şi de alta a paharului se aprind cele două lumânări. Alte lumini se sting. Rămân doar lumânările aprinse. Cel care vrea să-şi vadă astfel ursitul spun în gând sau cu voce joasă ce rugăciuni ştie. Înaintea paharului se pune o oglindă, în aşa fel încât să se vadă fundul paharului şi inelul. Se roteşte uşor paharul, până ce în cercul inelului apare un chip...
Mă retrag discret, ca să nu stric vraja.

Nina Marcu
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 22, 16-30 NOIEMBRIE 2008

Vizualizari: 706



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI