Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Regrupări pe piaţa vinului

Analiştii în materie de viticultură avansează ideea că, la orizontul anului 2015, Spania ar putea să devină cea mai puternică forţă mondială a vinului. În argumentarea prognozelor, specialiştii de la Centrul de Cercetare Credoc nu prezintă strategia de dezvoltare viticolă a Spaniei, ci se rezumă mai mult la ipotezele şi cauzele ce vor determina detronarea viticolă a Franţei.

Oricum, evoluţia viticolă a Spaniei este de luat în considerare. Aceasta doar din punct de vedere cantitativ, şi nu calitativ. Vinurile franţuzeşti nu vor putea fi detronate pe piaţa consumatorilor de lux multă vreme de acum încolo.

Prognoza analiştilor de la Credoc are la bază în special declinul productiv al francezilor. Ei susţin că producţia de vin a Franţei va scădea de la 53 milioane hectolitri în 2004, la 44 milioane în 2015. Cauza ar constitui-o scăderea consumului intern, dar mai ales concurenţa ţărilor din America de Sud sau din Africa de Sud, Australia şi Noua Zeelandă, care practică o politică de dumping pe piaţa viticolă a lumii.

În această dispută cantitate/calitate, cel mai mult ar avea de câştigat Spania, care produce sub unele reţete greu de „digerat“ pentru viticultorii de clasă, nu însă pentru consumatorii de băuturi îndulcite.

În această competiţie, viticultorii români trebuie să se bazeze, mai ales, pe piaţa internă. Dacă conjunctura vinurilor de soi, la export va fi favorabilă, este cu atât mai bine, dacă nu trebuie curăţată urgent piaţa internă de vinurile contrafăcute şi atraşi micii producători, care ar putea completa „golul“ lăsat de alchimişti. În această acţiune, un rol decisiv îl au organele de control, a căror activitate lipseşte cu desăvârşire. Poate şi din lipsă de personal calificat, poate şi din interese departamentale sau personale.

(I.P.)
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.20, 16-31 OCTOMBRIE 2008

Vizualizari: 741



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI