Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Încep promisiunile electorale

Premierul Călin Popescu Tăriceanu, însoţit de Dacian Cioloş, ministrul agriculturii, a efectuat recent o vizită de lucru în judeţul Bacău. Pe lângă problemele legate de raparaţia sau construirea unor case avariate în timpul inundaţiilor, a fost scoasă la rampă agricultura, cea care a contribuit din plin, anul acesta, la creşterea economică şi chiar la dezinflaţie.

Subvenţii cu duiumul

Vizita a început la Săuceşti, unde delegaţia guvernamentală a constatat că se lucrează din plin la casele avariate. Următoarea etapă a fost la Prăjeşti. Aici, ministrul agriculturii a anunţat, în premieră, că ţăranii vor beneficia de un ajutor de 200 lei noi la hectar pentru înfiinţarea culturilor agricole. Aceşti bani vor ajunge numai la fermele mijlocii, care cultivă între 60 şi 80 de hectare. În cazul fermelor mai mari, va fi subvenţionată dobânda la creditele de înfiinţare a culturilor, în baza Legii Creditului Agricol. Subvenţia va fi de 25-30% din valoarea creditului, depăşind nivelul de 7% prevăzut de lege.

500 de lei pe cap de bovină

Unul dintre programele menţionate de Tăriceanu se referă la subvenţia pentru sectorul zootehnic. Dacian Cioloş a precizat că, şi în acest an, va fi acordat un ajutor de cinci milioane de lei vechi pe cap de bovină, similar celui de anul trecut. Condiţia este ca la ferma respectivă să fie mai mult de trei capete. La ovine urmează să se stabilească numărul de animale eligibile, iar subvenţia va fi de 35 de lei noi pe cap de animal. Ajutorul va fi acordat în două tranşe, una în toamnă, înainte de efectuarea controlului pentru înregistrarea animalelor, iar a doua în iarnă, după control.

Precizări privind acordarea licenţelor

Recent, Guvernul a reglementat comercializarea produselor alimentare. Potrivit noii formulări, toţi operatorii economici din sectorul alimentar - persoane juridice, asociaţii familiale sau persoane fizice autorizate în acest scop - vor acţiona în baza licenţelor de fabricaţie acordate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Aceste prevederi se aplică şi producătorilor agricoli, persoane fizice, care, conform legislaţiei în vigoare, puteau desfăşura activităţi în domeniul producţiei de produse alimentare fără licenţe de fabricaţie.

Licenţa de fabricaţie atestă că operatorul economic este capabil să desfăşoare activităţi în domeniul producţiei de produse alimentare, în conformitate cu legislaţia în vigoare, la un nivel de calitate şi siguranţă care să asigure protecţia vieţii şi sănătăţii consumatorilor.

Operatorul economic va solicita MADR licenţa de fabricaţie la pune-rea în funcţiune a fiecărei unităţi. Aceasta se eliberează în termen de cel mult 30 zile de la înregistrarea cererii operatorului economic şi achitării de către acesta a taxei aferente. Taxa are valoare de 500 lei pentru persoanele juridice şi de 250 lei pentru asociaţiile familiale şi persoanele fizice autorizate.

Pentru produsele alimentare care se realizează în unităţi de alimentaţie publică - restaurant, braserie, pizzerie, berărie, bar, patiserie, ceainărie, cantine etc. - nu se acordă licenţă de fabricaţie, aceste activităţi fiind considerate comerciale, conform Codului CAEN.

Pagină realizată de Traian DOBRE
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 19, 1 - 15 OCTOMBRIE 2008

Vizualizari: 612



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI