Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Preţurile la cereale ruinează fermierii

Avem producţii bune la cereale, dar munca agricultorilor a fost în zadar, cel puţin până la această oră. Preţurile practicate pe piaţă nu numai că nu asigură profit, dar nici măcar nu acoperă toate costurile de producţie, mai ales în cazul micilor fermieri. Dincolo de anticipările politicienilor – care îşi frecau mâinile la gândul că agricultura salvează economia naţională – apare adevărul: doar recolte medii, nu record! Însă comercianţii de cereale încearcă să impună preţurile anticipate, ca şi cum ar fi vorba de supraproducţii.

„Producţia medie la grâu este estimată, anul acesta, la 3.150 kg/ha, la orz – 3.775 kg/ha, iar la rapiţă – 1.750 kg/ha. Dacă în continuare condiţiile meteo vor fi favorabile, se pot obţine producţii bune şi la porumb şi floarea-soarelui“ – a declarat pentru „Lumea satului“ Daniel Botănoiu, director executiv al Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR).

Sprijinul din toamna trecută nu mai este

În opinia lui Daniel Botănoiu, pe lângă condiţiile meteo favorabile creşterii şi dezvoltării plantelor, producţiile bune la cerealele păioase şi rapiţă au fost obţinute, în primul rând, datorită sprijinului acordat agricultorilor în toamna anului trecut. Nivelul sprijinului a fost foarte important, iar perioada în care s-a acordat a fost factorul determinant. Astfel, în urma susţinerii financiare a culturilor de grâu, orz şi rapiţă din toamna anului trecut, suprafeţele cultivate au fost mai mari, chiar dacă, în anumite regiuni, s-a semănat în afara epocii optime.

La nivel naţional, preţul oferit producătorilor agricoli de cumpărători se situează la 330-350 lei/t la grâu, 420-450 lei/t la orz şi 1.100-1.200 lei/t la rapiţă.

„Este evident că aceste preţuri nu acoperă cheltuielile de producţie şi, astfel, nu putem vorbi de o continuare a activităţilor de producţie, ci de falimentul anumitor culturi şi a anumitor societăţi agricole“, a afirmat directorul executiv al FNPAR.

Oltenii refuză să vândă grâul

Cultivatorii din Dolj au intrat deja în „război“ cu comercianţii de cereale, care au forţat scăderea preţurilor, sub nivelul burselor europene, pe motiv că recoltele anului 2008 sunt duble în comparaţie cu cele de anul trecut.

În acest judeţ, producţia medie pe hectarul de grâu este de 3.060 kg la producătorii individuali şi de aproximativ 5.000 kg la marile exploataţii agricole. Preţurile oferite de comercianţii de grâu variază între 450 şi 500 lei/kg. Cum valoarea unui euro este de 3,5-3,6 lei, înseamnă că preţul oferit cultivatorilor ar fi undeva la 140-150 de euro pe tonă. În aceste condiţii, oltenii refuză să vândă grâul până în ziua în care vor obţine peste 160 euro/t, cât este cotaţia la bursele europene.

Conform specialiştilor de la Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurala (DADR) Dolj, pierderile apar mai ales la micii producători, care deţin şi cea mai mare parte a terenurilor agricole.

Cel mai mic preţ, în grânarul României

Am stat de vorbă şi cu Viorel Niva, administratorul unei ferme agricole din Ialomiţa, judeţ care făcea parte din grânarul României. Este o fermă mare, cu 3.500 de hectare. Producţiile obţinute aici sunt, de exemplu, de 3.000-3.500 kg/ha la grâu şi 3.600 kg/ha la orz. Preţurile oferite de comercianţi depăşesc puţin 300 lei/t la grâu şi 400 lei/t la orz.

Interesantă este involuţia la rapiţă. Dacă la începutul sezonului s-a vândut cu 1.400 lei/t, acum nimeni nu mai oferă mai mult de 1.200 lei/tona!

„Preţul mic oferit producătorilor de grâu este o consecinţă a modului în care autorităţile române din domeniu înţeleg să sprijine activitatea agricolă. Regretabil este că noi, producătorii agricoli, avem nevoie de o piaţă autentică, care să regleze preţurile. Normal, preţul la grâu ar trebui să fie de 160-165 euro/t, aşa cum este cotat la burse, astfel încât să asigure profit“, ne-a declarat Viorel Niva. Ca şi în cazul oltenilor, producătorii ialomiţeni refuză să vândă cerealele pe care le-au depozitat în silozuri, aşteptând un preţ mai bun.

Grâul pentru pâine, 520 lei/t !!

Aurel Popescu, preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase ROMPAN, a afirmat că procesatorii achiziţionează grâu din noua recoltă de la producători încă de la începutul lunii iulie, la un preţ de 0,52 lei/kg (520 lei/t).

Însă, pentru producerea pâinii, se foloseşte grâu vechi şi nou în amestec, din cauza calităţii. „Din păcate, în acest an nu vom avea foarte mult grâu bun pentru panificaţie, aşa cum a fost anul trecut, când am avut un grâu de o calitate foarte bună, în pofida recoltei scăzute“, a spus preşedintele ROMPAN. În acest an, este posibil ca recolta de grâu să depăşească 7 milioane de tone, ceea ce înseamnă o cantitate dublă în comparaţie cu anul trecut.

Menţionăm că, prin luna iunie, Popescu declarase că preţul pâinii va rămâne neschimbat până în toamna acestui an, cu toate că s-au scumpit gazele cu 12,5% şi energia electrică cu 5,3%. Motivul ar fi că preţul pâinii depinde în mare măsură de preţul de achiziţie a materiei prime, iar în depozitele procesatorilor ar mai exista încă aproximativ 100.000 de tone, care ar ajunge până la mijlocul lunii septembrie.

Preţul la noi şi în Uniunea Europeană

În România, APIA, în calitate de organism de plăţi şi intervenţie pentru agricultură, aflată în subordinea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, este însărcinată, printre altele, cu activitatea de intervenţie pe piaţă, mai precis cumpărarea, depozitarea şi vânzarea cerealelor de intervenţie, în beneficiul Uniunii Europene.

Cerealele vizate sunt grâul comun, grâul dur, orzul, sorgul şi porumbul, cereale care îndeplinesc condiţiile cantitative şi calitative specificate în noul regulament. Intervenţia se realizează prin intermediul APIA care cumpără cereale intervenţionabile, la un preţ unic, fixat de UE la 101,31 euro/tonă, la care se adaugă creşterile lunare prevăzute la art. 8 alin. (1) lit. (a) din Regulamentul (CE) nr. 1234/2007. Semnalul îmbucurător este că instituţia care se ocupă de gestionarea rezervei de stat ar putea cumpăra în perioada imediat următoare între 400.000 şi 700.000 tone de grâu.

Chiar pierd micii producători?

Pe baza datelor oferite de cultivatorii de grâu, am făcut o socoteală. Investiţia pentru cultivarea unui hectar cu grâu s-a ridicat la 1.500-1.700 de lei, în funcţie de zonă. Un producător mic a obţinut anul acesta 3.000-3.100 kg.

Dacă luăm în calcul 500 lei/t, preţul mediu de vânzare, rezultă că agricultorul încasează 1.650 de lei. Adică o sumă egală cu investiţia! Şi totuşi omul se alege cu un „câştig“ aproape de zero. Ar mai fi acei 50 de euro primiţi ca sprijin financiar. Din aceşti bani trebuie să trăiască el şi familia lui până la recolta viitoare. Fără comentarii!

Traian DOBRE
REVISTA LUMEA SATULUI, NR. 18, 16-30 SEPTEMBRIE 2008

Vizualizari: 3442



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI