Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Satul Cheia îşi rescrie istoria prin Keia

În Valea Berii curge acum apă minerală

• Zăganul a fost „prins“ într-o investiţie de peste 6 milioane de euro
• Peste 80% din producţie este livrată la export.

Un drum nou, tăiat în munte, urcă din Staţiunea Cheia (altitudine de 870 de metri) până în Valea Berii, din Masivul Ciucaş, în plină zonă protejată ecologic, înscrisă în „Sit Natura 2000“. Aici se află cea mai tânără fabrică de îmbuteliere a apei minerale din ţară, într-o zonă sălbatică, fără vreo investiţie până acum, folosită rareori pentru activităţi silvice sau pastorale.

Şi cum altfel se putea numi noua apă minerală decât Keia, al cărei simbol a fost ales Vulturul Zăgan, din păcate dispărut din arealul nostru, în jurul anului 1930. Mai sus, şerpuind pe un drum forestier şi, apoi, pe potecă, se ajunge la Izvorul Zăganului, situat la 1.222 de metri altitudine, cea mai înaltă captare din România. O construcţie mică ascunde de ochii trecătorilor izvorul, al cărui debit ajunge la zece litri pe secundă.

Cea mai sănătoasă apă de masă

„Puritatea apei este de excepţie, fără încărcătură microbiană. Este o apă olegominerală, adică are o cantitate mică de săruri, sub nivelul admis. Conţinutul de carbon tinde spre zero, iar clorul şi florul sunt ca şi inexistente. Aceste calităţi o recomandă drept cea mai sănătoasă apă de masă, putând fi consumată, fără niciun risc, chiar şi de către sugari“ - a declarat dr. Nicolae Croitoru, preşedintele Complexului Turistic Nicoltana, în exclusivitate pentru Lumea satului.

L-am mai întrebat de ce a fost ales Izvorul Zăganului, când în zonă se află o multitudine de izvoare, ale căror ape au caracteristici asemănătoare. „În primul rând, unele izvoare sunt folosite numai pentru a asigura apă potabilă, de fapt minerală, locuitorilor din zonă. Apoi alte izvoare au o încărcătură microbiană care le face improprii consumului, fără o prelucrare prealabilă. Şi, nu în ultimul rând, se pune problema concentraţiilor constante de săruri minerale“, a precizat dr. Croitoru pentru cititorii noştri.

Prima investiţie într-o unitate de producţie

Lansarea noului produs Keia a avut loc zilele trecute, în cadrul simpozionului „Cheia - sistem ecologic pentru viitor“, organizat la Cheia de firma Nicoltana, în colaborare cu Primăria Comunei Măneciu, Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) şi Agenţia pentru Protecţia Mediului Prahova. Moderator a fost cunoscutul ziarist dr. Ion Marin, directorul cotidianului Ultima oră.

„Este prima investiţie din zonă într-o unitate de producţie. Până acum, toţi investitorii au băgat bani numai în turism. Pentru noi este foarte importantă noua fabrică, întrucât deschide noi orizonturi economice şi asigură locuri de muncă, în special pentru tineri“, a afirmat Ştefan Lupu, primarul comunei Măneciu, de care aparţine Cheia, sat care îşi schimbă statutul, devenind staţiune turistică. Menţionăm că în mica staţiune există deja 750 case de vacanţă, 25 de pensiuni şi patru hoteluri. La realizarea fabricii, a cărei investiţie se ridică la peste 6 milioane de euro, a participat, pe lângă Nicoltana, şi un grup de firme româneşti. „Investiţia va fi recuperată în cel mult cinci ani. Însă banii vor fi reinvestiţi în etapele viitoare de dezvoltare“, a spus dr. Croitoru.

Calităţi de apă medicinală

Prof. dr. Mircea Ciuhri, directorul Institutului Insectofarm, a afirmat că apa minerală Keia are calităţi de apă medicinală. În opinia sa, conform datelor de laborator, ajută la scăderea glicemiei şi la „spălarea“ excesului de clor din organismul uman.

Aceste calităţi au fost explicate de geologii cercetători dr. Teofil Gridan şi dr. Mircea Diaconu. Fără a intra în amănunte, menţionăm doar că „filtrele“ subterane, naturale din zonă asigură purificarea de excepţie şi mineralizarea uşoară a apei de ploaie, care revine la suprafaţă, prin izvoare. Mai ales straturile multiple de argilă au asigurat reducerea drastică a concentraţiilor de sodiu şi clor, dobândite de apă în straturile superioare ale solului.

Provocare, pentru o echipă tânără

Hala de producţie. Maşini şi utilaje de ultimă generaţie. La un punct de lucru am întâlnit-o pe Veronica Rufu, controlor de calitate. Are 34 de ani. Ne-a declarat că este mulţumită de locul ei de muncă, mai ales că este aproape de casă şi bine plătită. În plus, Veronica a spus că noua ei activitate reprezintă o provocare, atât pentru ea, cât şi pentru colegii ei care formează o adevărată familie, un colectiv tânăr.
Fără alte cuvinte, s-a îndepărtat şi a revenit la punctul de muncă, unde PET-urile alergau pe banda de îmbuteliere. Un alt supraveghetor urmărea cu ochi de Zăgan intrarea lor la încărcare. Odată umplute, ajung la altă maşină care le montează dopuri filetate. Urmează ambalarea în boxuri mari şi depozitarea. Afară, câteva TIR-uri aşteaptau să fie încărcate, pentru a duce apa minerală Keia direct la aeroport.

„În urma analizelor de laborator efectuate în străinătate, avem mare cerere la export, unde trimitem peste 80% din producţie“ - a afirmat cu mândrie dr. Nicolae Croitoru. Printre clienţi se află firme din Belgia, Olanda, Spania sau diferite ţări arabe, unde ajunge atât apă plată, cât şi carbonatată. Capacitatea anuală de producţie este deocamdată de 3,6 milioane de PET-uri de 0,5 litri, patru milioane de 1,5 litri, opt milioane de 2 litri şi 2,5 milioane de bidoane cu volumul de 5 litri.

În etapa a doua, producţia va creşte de 2,5 ori, iar noua linie de îmbuteliere va avea o capacitate de 12.000 de litri pe oră. Astfel, ponderea Keia va ajunge la 11-12% din piaţa românească a apelor minerale. Într-o altă etapă, la aceeaşi fabrică se vor produce şi îmbutelia sucuri de fructe, inclusiv fructe de pădure care abundă în zonă. Bineînţeles, se va folosi numai apă Keia.

Traian DOBRE
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 17, 1-15 SEPTEMBRIE 2008

Vizualizari: 3786



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI