Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Oameni de nota... 10

  • Fascinaţia împlinirii profesionale

La jumătatea vieţii sale biologice, Valeriu STERIU poate „raporta“ în faţa propriei sale conştiinţe realizarea unui bilanţ profesional pe care mulţi alţi oameni titraţi nu ar putea să-l realizeze de-a lungul a două sau trei vieţi.

Ascensiunea sa fulminantă în plan profesional avea să se producă în anul 2001, când (ştim de cine, dar nu vrem să spunem), a fost propulsat la Ministerul Agriculturii în funcţia de secretar de stat pentru integrare europeană şi relaţii internaţionale.

Saltul era pe cât de impresionant, pe atât de riscant pentru cei care nu întrevedeau în Valeriu Steriu omul care avea să apere demnitatea agricolă a României în faţa Europei.

În calitate de coordonator al negocierilor Dosarului Agricol cu Uniunea Europeană, Steriu a dovedit calităţi care pur şi simplu i-au uluit pe comisarii europeni. Echipa de negociatori, condusă magistral de ministrul Vasile Puşcaş şi de actualul comisar european Leonard Orban, a obţinut la Bruxelles ceea ce nu a reuşit nicio altă ţară agricolă de-a lungul istoriei Uniunii Europen. Puţini sunt cei care ştiu că „vioara întâi“ în acest succes a fost partitura interpretată magistral de Valeriu Steriu.

În respectul pentru adevăr, îi informăm mai ales pe detractorii de astăzi că, la Bruxelles, negociatorii noştri au reuşit să obţină o susţinere financiară ce depăşea la vremea respectivă cu două milioane hectare suprafaţă arabilă cultivată efectiv.

Tot la Bruxelles, ei au reuşit să păstreze intact patrimoniul viticol, deşi acesta răspundea doar în proporţie de 50% normelor europene în materie. Ce să mai spunem despre producţia de zahăr şi lapte, unde realizările efective nu depăşeau 15-20% din cotele obţinute.

Pe Valeriu Steriu îl ştim nu de astăzi şi nici de ieri, ci încă de pe vremea când bătea la porţile afirmării profesionale. Atunci intuiam la el acele trăsături umane de esenţă pozitivă. Ele aveau să se confirme în anii care au urmat, mai ales în perioada mandatului ministerial, când s-a impus ca figura profesională cea mai respectată în rândurile fermierilor, procesatorilor sau silvicultorilor.

De atunci şi până acum, doar două sunt personalităţile a căror plecare a provocat o dezamăgire reală în rândurilor practicienilor. Nu dorim să le asociem numele, poate şi pentru faptul că ele exprimă caractere şi comportamente ce-i diferenţiază.

Valeriu Steriu este, dacă vreţi, produsul unor înalte şcoli naţionale şi internaţionale care l-au impus mai ales ca specialist şi manager de excepţie. Formarea sa umană avea s-o dobândească în cei şapte ani de-acasă, care i-au configurat o conduită de invidiat. În mod sigur, definitorie, din acest punct de vedere, este gena transmisibilă.

Fiinţă jovială şi receptivă, Valeriu Steriu a reuşit să selecteze prin sita cerebrală binele de rău, caracterele curate de cele haine. Aşa se explică respectul de care continuă să aibă parte în sânul celor mulţi, pe care i-a abandonat temporar în mod silit, nu voit.

Revenirea sa în rândul elitei decizionale pare să fie o chestiune de zile, răstimp care îi conferă şi prilejul unei meditaţii profunde. Dacă va fi să se întoarcă de unde a plecat, atunci pare a fi printre primii 10 oameni ai României capabili să scoată agricultura din colapsul în care se zbate. În cazul în care se va orienta spre o carieră internaţională, va fi la fel de bine pentru agricultura românească.

În ceea ce ne priveşte, noi încercăm satisfacţia de a vă prezenta la rubrica „Oameni de nota… 10“ o personalitate ale cărei calităţi sunt recunoscute şi apreciate la modul superlativ, atât în ţară, cât şi în străinătate.

Felicitări domnule Valeriu Steriu şi vă mai aşteptăm!

I. BANU, I. POP
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 16, 16-31 AUGUST 2008

Vizualizari: 682



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI