Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Dâmboviţa: Producţia de fructe, la o treime

Aproape de vremea culesului, livezile din bazinul pomicol din Dâmboviţa anunţă o recoltă slabă de fructe. „Specialiştii pun aceasta pe seama factorilor climatici din anul anterior, dar şi pe ciclicitatea producţiei“, susţine ing. Marin Eugen, directorul Direcţiei agricole judeţene.

El însuşi un pomicultor consacrat, directorul se dovedeşte a fi tare dezamăgit pentru că anul acesta se anunţă a fi poate cel mai slab din ultima vreme. Aceasta este o consecinţă a nediferenţierii mugurilor de rod, provocată de seceta din anul anterior, la care se adaugă şi alternanţa de rodire şi nu numai.

Pomii au rămas fără frunze
„Potrivit estimărilor DADR Dâmboviţa, de pe cele 9.850 ha de livezi pe rod vor fi obţinute cel mult 40.000 tone de fructe. Adică o treime din producţia unui an normal. Recolta este slabă atât la soiurile timpurii de vară, cât şi la cele tardive.

Pierderile sunt foarte mari, cu deosebire la măr, care deţine ponderea speciilor pomicole din judeţ. Sunt plantaţii unde fructele sunt rare, iar pomii au rămas fără frunze. Amărăciunea celor peste 100.000 de deţinători de livezi este cu atât mai mare cu cât au făcut cheltuieli enorme şi vor trebui să mai facă şi altele până în momentul culesului.

Sigur, unii fac lucrările cap la cap, alţii cât pot. „Asta dacă vor un preţ cât de cât decent, în condiţiile în care în ţări vecine – Ungaria, Polonia, Cehia – producţia este mare şi oferta de preţ mică, în raport cu cea de la noi“, mai spune ing. Marin Eugen.

Marea problemă, susţinerea financiară
„În vreme ce la noi subvenţia este modestă, de 50 euro/ha, în ţările respective este de câteva ori mai mare. Şi aşa plăţile la această subvenţie modestă se fac abia acum, în contul celor cuvenite pentru 2007!“

Aflăm că asociaţiile pomicultorilor de pe Valea Dâmboviţei au primit pentru 2008 de la Ministerul Agriculturii promisiuni de sprijin financiar, între 11 şi 30 de milioane lei vechi/ha. Oamenii au rămas însă cu promisiunile. Ce să mai zicem că aceştia abia cum urmează să-şi încaseze drepturile băneşti de 16 bani pe kilogramul de fructe predate la industrializare în 2007!?

Şi ca să nu ajungă cu fructele numai la cele două fabrici de conserve din Focşani şi Râureni-Vâlcea, care vin cu aceeaşi ofertă de preţ din anul trecut, de 16 bani/kg, pomicultorii trebuie să mai facă 4-5 tratamente, costisitoare, până la recoltare. Ca să aibă măcar o parte din fructe de calitate.

„Situaţia din pomicultură trebuie să ne dea mai mult de gândit. Trebuie să reînnoim plantaţiile în sistem intensiv. În Dâmboviţa, cele 1.000 ha de livezi tinere vor intra pe rod în anii următori. Ritmul plantaţiilor noi trebuie mărit. La aceasta se aşteaptă un sprijin consistent şi din partea statului, concomitent cu susţinerea cercetării.

Staţiunea de profil din Voineşti, chiar dacă mai are 140 ha de livezi şi o pepinieră cu care poate susţine, cu material săditor de calitate, tot judeţul şi nu numai, este în prezent într-o situaţie foarte delicată. Dacă nu se va interveni urgent, ea ar putea să dispară“, conchide directorul executiv al DADR Dâmboviţa.

Cristea BOCIOACĂ
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 16, 16-31 AUGUST 2008

Vizualizari: 765֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI