Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Curier juridic

Hotărârea Guvernului nr. 556, din 28 mai 2008, privind aprobarea Programului naţional apicol pentru perioada 2008-2010, precum şi a normelor de aplicare a acestuia.

(MO al României, Partea I, nr. 416, din 3 iunie 2008)

Aprobarea Programului Naţional Apicol pentru perioada 2008-2010 şi a normelor de aplicare a acestuia nu constituie o iniţiativă lăudabilă din partea Guvernului României, pe care o aşteptam mai de mult, ci o simplă conformare a ţării noastre la prevederilor Uniunii Europene în domeniu.

Obiectul major al acestui program îl constituie sprijinirea activităţilor care favorizează obţinerea – în toate stupinele – a produselor de cea mai înaltă calitate, precum şi profilaxia şi combaterea varoozei. Printre acţiunile ce pot fi incluse în program menţionăm câteva, şi anume:

• asistenţa tehnică pentru apicultori şi grupuri de apicultori;
• lupta contra varoozei;
• raţionalizarea transhumanţei;
• măsurile de asistenţă pentru repopularea şeptelului apicol comunitar şi cele referitoare la asistenţă pentru laboratoarele de analiză a caracteristicilor fizico-chimice ale mierii.

Programul mai conţine prevederi referitoare la metodele clasice şi ecologice de combatere a varoozei, condiţii de eligibilitate, cheltuieli eligibile şi repopularea şeptelului apicol prin achiziţia de mătci, roi la pachet, roi pe faguri şi familii de albine.

Potrivit normelor de aplicare, beneficiarii programului solicită anual ajutorul financiar prin intermediul formei asociative din care fac parte, legal constituită, şi depun la sediul acesteia o cerere, la care vor anexa documentele precizate în cuprinsul normelor ce constituie anexa nr. 2 la hotărârea de Guvern.

Să reţinem că, după depunerea cererilor, forma asociativă legal constituită depune – la rândul său – la centrul judeţean al APIA, pe raza căruia îşi are sediul înregistrat în actele de constituire, cererea de solicitare a ajutorului financiar pentru fiecare acţiune în parte, împreună cu celelalte documente justificative menţionate în norme.

Termenul-limită pentru depunerea cererilor pentru acţiunile realizate în 2008 a fost 1 august 2008.

Jurist, Costel-Alexandru GHEORGHE
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 16, 16-31 AUGUST 2008

Vizualizari: 668֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI