Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Rachetele antigrindină, deocamdată, doar fâsâie

Iată că, după îndelungi ezitări, Guvernul s-a milostivit de agricultori şi a alocat recent, pentru 2008, peste 21.000 mii de lei pentru Programul Naţional Antigrindină şi de Stimulare a Precipitaţiilor.

Fapt este că, până în prezent, sistemul n-a funcţionat din lipsă de fonduri. Cel puţin aşa susţin cei implicaţi. Unitatea din Prahova care are în grijă 10 puncte de lansare pe raza judeţului – Valea Călugărească, Boldeşti-Scăieni, Ceptura, Mehedinţa, Tohani, Tătaru, Băicoi, Vărbilău, Câmpina şi Proviţa de Jos şi alte două puncte de lansare în judeţul Buzău se înscrie de pe acum cu pierderi. La sfârşitul lunii iunie a.c. au fost afectate de căderile de grindină peste 200 de ha de viţă-de-vie la Valea Călugărească, pagubele fiind estimate la 4,5 miliarde lei vechi.

Directorul direcţiei de profil din cadrul Ministerului Agriculturii, Gheorghe Florescu–Căunei ne-a declarat că: „În şedinţa din data de 9 iulie 2008, Guvernul României a aprobat Hotărârea privind aprobarea obiectivelor etapei a IX-a  2008 a Programului de realizare a Sistemului Naţional Antigrindină şi de Stimulare a Precipitaţiilor.“

Actul respectiv stabileşte, pentru 2008, un număr de 11 obiective pentru acest program, prin care se asigură, în principal, exploatarea operaţională a Unităţii Pilot de Combatere a Căderilor de Grindină Prahova. Totodată, se are în vedere punerea în funcţiune a Centrului Zonal de Coordonare Moldova şi a Unităţii de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova 1 Iaşi, precum şi lucrări parţiale pentru Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova 2 Vrancea.

La acestea se adaugă proiecte tehnice şi de execuţie parţială la Centrul Zonal de Coordonare Transilvania şi la Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină Mureş, precum şi proiecte tehnice şi de asistenţă tehnică pentru Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină Timiş.

Prin hotărârea de care aminteam s-a alocat, pentru acest an, suma de 21.040 mii lei pentru realizarea acestor obiective.

În final, trebuie spus că, după licitaţiile care vor fi organizate, lucrarea propriu-zisă de combatere a grindinei trebuia declanşată la sfârşitul lunii iulie a.c. Cu ce rezultate, Dumnezeu ştie!

Cristea BOCIOACĂ
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 16, 16-31 AUGUST 2008

Vizualizari: 743



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI