Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Cestodozele (teniile) la erbivore

Cestodozele sunt boli parazitare produse de viermi laţi şi lungi (1-5 m) în formă de panglică (cestode), cu corpul segmentat, care evoluează la rumegătoarele mici şi mari, având un caracter sezonier de păşune.

Aceşti viermi, în stadiul adult, parazitează intestinul subţire al rumegătoarelor (ovine, caprine, bovine). Animalele parazitate elimină, odată cu fecalele, ouă (oncosfere) sau segmente de tenie care conţin ouă.

Acestea se răspândesc pe păşune, de unde vor fi consumate de către acarieni de păşune – insecte de mici dimensiuni (1,5 mm), care trăiesc pe păşuni umede, sunt foarte rezistente la temperaturi ridicate şi îngheţ. Aceste insecte, fiind coprofage, se hrănesc cu materii fecale. În organismul acestora ouăle parazitului vor evolua în larve infestante.

Contaminarea animalelor are loc la păşune, începând cu luna martie până toamna, prin ingerarea o dată cu iarba, a acarienilor contaminaţi cu forme larvare ale parazitului. De asemenea, contaminarea poate avea loc şi la grajd, când se administrează fân proaspăt cosit de pe terenuri umede. În intestinul rumegătoarelor, prin digerarea acestor acarieni se eliberează larve care devin în scurt timp tenii adulte de mari dimensiuni.

În corpul unui singur animal pot fi întâlnite mai multe tenii, care formează adevărate ghemuri ce pot obstrua intestinul. Aceşti viermi pot provoca, de asemenea, iritaţii ale mucoasei intestinale; au acţiune toxică asupra organismului deoarece eliberează o cantitate mare de toxine în organism, care acţionează asupra sistemului nervos al animalului.

De asemenea, paraziţii produc dereglări ale metabolismului deoarece cantităţi mari de substanţe nutritive şi vitamine sunt consumate de aceştia.

Cea mai importantă cestodoză se întâlneşte la oi, iar boala se mai numeşte „panglica mieilor“ sau moniezioza, fiind produsă în general de parazitul Moniezia expansa. Frecvenţa cea mai mare se întâlneşte la miei şi iezi cu vârste de până la 1 an şi uneori 2 ani.

Simptome. La miei, moniezioza apare clinic în cazul parazitării intense şi se exprimă prin: diaree cu fecale negricioase, alternând cu constipaţie, abdomen balonat, colici, mers nesigur; mieii slăbesc, sunt anemici, le cade lâna, fiind denumiţi de ciobani „toboşarii turmei“. Boala are o evoluţie lungă, producând pagube economice, uneori sfârşitul fiind letal după 4-6 zile de infestaţii puternice.

Oile adulte nu manifestă semne clinice, chiar dacă sunt parazitate. Diagnosticul se pune pe semnele clinice de slăbire avansată, balonarea abdomenului, pe prezenţa fragmentelor de tenie în fecale şi se confirmă prin metode de laborator.

Profilaxia şi tratamentul se bazează pe dehelminentizarea ovinelor, caprinelor şi tineretului taurin de 2-3 ori pe an, primăvara cu două săptămâni înainte de ieşirea la păşunat şi toamna, după 2-3 săptămâni de la intrarea în stabulaţie, dar şi în timpul verilor ploioase. Animalele adulte (oile, caprele), deşi nu prezintă semne clinice, trebuie tratate deoarece reprezintă un rezervor pentru aceşti paraziţi. Tratamentul curativ se va face întregii turme de animale.

Compania ROMVAC recomandă următoarele produse care au spectru larg, acţionând atât asupra viermilor laţi, dar şi asupra altor tipuri de viermi:

• ROMBENDAZOL suspensie 2,5%
• ROMBENDAZOL suspensie 10 %
• ROMBENDAZOL PLUS
• ROMFENBENDAZOL

De asemenea, recomandăm tratament adjuvant cu produse ca: MULTIVITAROM, COMPLEX POLIVITAMINIC BUVABIL, VITA B COMPLEX, VITAMINA AD3E, VITAMINA B1+B6 şi VITAMINA C.

Dr. Viorica Chiurciu, doctor în ştiinţe medicale
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 16, 16-31 AUGUST 2008

Vizualizari: 11194



֩ Comentarii

 
֠ 1.     natalia -- (10-February-2010 )
a foarte buna informatia 89

֠ 2.     daniela schivu -- (12-February-2010 )
e buna informayia da putina............

֠ 3.     ionut -- (8-March-2012 )
cum se aplica tratamentul

֠ 4.     vasilescu daniel -- (3-October-2012 )
buna sint crescator de pasari de rasa si am o mare problema ,pasarile mele sint contaminate cu tenie si nu da reaultat nici un tratament.Va rog sa ma ajutati dac stiti ceva in afaraa de tratamentul clasic care la mine nu da rezultate

Răspunsurile la întrebarile dumneavoastră le puteţi găsi în revista tiparită. Abonaţi-vă acum la Lumea Satului şi veţi avea gratuit suplimentul Agro-Business. Detalii aici

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI