Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Ungurii îşi prezintă noile soiuri de grâu

Pe un lot demonstrativ, situat în localitatea Bădeni, din judeţul Cluj, a fost organizată o prezentare a soiurilor de grâu produse şi comercializate de Institutul de Cercetări Agricole din Martonvásár (Ungaria).

Pe o suprafaţă de cca 2,5 hectare au fost semănate 13 soiuri de grâu de toamnă, printre care şi cele mai noi creaţii omologate de prestigiosul institut maghiar – Mv KOLO şi Mv VEKNI, înregistrate în anul 2006, alături de soiuri aflate în cultură de mai mulţi ani, unele folosite şi de fermierii români.

Specialiştii din Ungaria au prezentat avantajele şi dezavantajele cultivării pentru fiecare soi în parte, cu accent pe acele soiuri care prezintă rezistenţă crescută la atacul unor boli şi dăunători specifici.

În acelaşi timp, au fost prezentate şi produsele folosite pentru managementul buruienilor, bolilor şi dăunătorilor pe respectivul lot demonstrativ, aparţinând firmei DuPont.

Din partea acestei firme a fost prezent ing. Adrian Teban, director regional de vânzări pentru Transilvania. Acesta a scos în evidenţă caracteristicile şi eficienţa erbicidului Granstar şi ale fungicidelor Acanto Plus şi Alert la culturile de cereale păioase.

Participanţii la eveniment sunt cultivatori de teren din zona Turda – Câmpia Turzii, administratori ai unor societăţi agricole care exploatează în medie peste 150 de hectare.

Ei au avut aprecieri pozitive în legătură cu starea culturilor la această dată, evaluând realizarea unor producţii medii de peste 6.000 kg la hectar pentru toate soiurile prezentate în acest lot demonstrativ.

Ing. Silvia-Niculina HICEA, OJCA Cluj
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 16, 16-31 AUGUST 2008

Vizualizari: 813֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI