Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Uniunea Europeană, în date şi cifre

  • Instituţiile Uniunii Europene - Consiliul Europei

Consiliul Europei a fost fondat în anul 1949 şi este cea mai veche organizaţie care activează în domeniul integrării europene, cu accent pe standarde legale şi protecţia drepturilor omului, dezvoltarea democratică, respectarea legilor şi cooperarea culturală în Europa. Consiliul Europei va împlini, pe 5 mai 2009, 60 de ani de existenţă.

Consiliul Europei este o organizaţie internaţională care deserveşte 800 de milioane de cetăţeni europeni din 47 de state. La baza Consiliului Europei se află două instituţii extrem de importante: Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. Consiliul Europei asigură din punct de vedere legal aplicarea Convenţiei care deserveşte Curtea. Cetăţenii se pot adresa Curţii dacă consideră că statul din care provin le-a violat drepturile fundamentale.

La nivelul Consiliului Europei există şi alte instituţii importante: Secretariatul General, Comitetul Miniştrilor, Ansamblul Parlamentar şi Congresul Consiliului Europei. Munca Consiliului Europei s-a concretizat, de-a lungul timpului, în standarde şi convenţii care urmăresc cooperarea între ţările europene, dar şi integrarea europeană.

Ţări cu statut special
Consiliul Europei a fost fondat în 1949, prin voinţa comună a 10 state: Belgia, Danemarca, Franţa, Irlanda, Italia, Luxembourg, Olanda, Norvegia, Suedia şi Anglia. În prezent, Consiliul are 47 de state membre, care provin din regiunea europeană (inclusiv Armenia, Azerbaijan, Cipru, Georgia şi Turcia cu extindere în Asia de Vest şi Rusia în Asia de Nord). Cu excepţia Belarus, Kazakhstan, Kosovo şi Vatican, toate statele europene fac parte din Consiliul Europei.

Ţările aplicante sunt Belarus, care a făcut cerere pentru membru cu drepturi depline, şi Kazakhstan, care a aplicat pentru statutul de invitat special, dar a semnat deja un act de cooperare cu Ansamblul Parlamentar al Consiliului. Cu statut de observator la nivelul Consiliului există 5 state: Canada, Japonia, Mexic, Statele Unite ale Americii şi Vatican, care pot participa la întrunirile Comitetului Miniştrilor şi la toate întâlnirile comitetelor interguvernamentale. De asemenea, aceste state pot contribui financiar la activităţile iniţiate de Consiliul Europei, pe baze voluntare.

Delegaţiilor parlamentare din Canada, Israel şi Mexic au statut de observator în cadrul Ansamblului Parlamentar al Consiliului şi pot participa la sesiuni, dar şi la întrunirile comitetelor. Reprezentanţii Consiliului Legislativ al Palestinei pot participa la dezbaterile referitoare la Orientul Mijlociu, iar reprezentanţii Turciei din Ciprul de Nord la cele legate de această insulă.

Glosar de termeni

Clauza de salvgardare

A fost inclusă în Tratatul UE, Articolul 7, prin Tratatul de la Amsterdam. În cazul aplicării clauzei de salvgardare, unele dintre drepturile respectivului stat membru sunt suspendate, dacă încalcă principiile care stau la baza formării Uniunii Europene (libertate, democraţie, respect pentru drepturile omului şi libertăţile fundamentale, rolul legilor, etc.). Celelalte obligaţii rămân însă valabile, clauza excluzând doar drepturile în cauză.

Verificaţi-vă cunoştinţele!

Răspunsul corect la întrebarea din numărul anterior este
c - Un set de măsuri impuse statelor membre pentru trecerea la moneda euro.

Pe câţi piloni (arii de responsabilitate) se bazează politica comunitară?
a. 2
b. 3
c. 5
d. niciunul

Răspunsul corect... în numărul viitor al revistei Lumea Satului. Succes!

Aurora DUMITRESCU
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 16, 16-31 AUGUST 2008

Vizualizari: 688



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI