Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Istoria de lângă... istorie

  • O căsătorie morganatică

Poveştile amoroase ale unor membri ai familiei regale române au provocat ample comentarii în epocă, dar cu deosebire cele ale prinţului Carol a cărui viaţă particulară nu s-a putut păstra în cadrul unei discreţii fireşti, fiindcă  moştenitorul tronului le-a împins dincolo de ceea ce numim principii morale.

Eleva de liceu Maria Martini, Ella Filitti din înalta societate bucureşteană, actriţa Mirela Marcovici sunt doar trei dintre relaţiile moştenitorului tronului.

Cea care a declanşat un imens scandal a fost legătura şi apoi căsătoria, declarată ulterior morganatică, cu Ioana Valentina (Zizi) Lambrino, pe care prinţul o cunoştea de mai multă vreme. Bunicul ei trăia în anturajul curţii regale, iar tânăra, care frecventase Curtea, l-a cunoscut pe prinţ. Între ei se leagă o prietenie care, cu timpul, se transformă într-o puternică pasiune.

Zizi – marea intrusă
În iunie 1918, Carol îşi anunţă părinţii asupra intenţiei de a se căsători cu Zizi Lambrino, anunţ care, se pare, nu a fost luat în serios.

Însă, câteva zile mai târziu, Carol o cere în căsătorie pe Zizi şi îi oferă inelul de logodnă. Cei doi consultă o casă de avocatură, care îi asigură că o căsătorie între ei este perfect legală şi sunt sfătuiţi să o celebreze într-o ţară de rit ortodox.

Este aleasă Rusia, iar prinţul Carol, colonel în armata română, ia funesta hotărâre de a-şi părăsi ţara şi postul de comandă pentru a trece în Rusia. Deghizat în ofiţer rus, pleacă pe 28 august, însoţit de ofiţerul Henri Serdici, spre Odesa – ocupată de trupe germane.

La Bender este recunoscut de un ofiţer german şi este condus la comandament, unde este întâmpinat curtenitor de un anume general Zeidler. Acesta anunţă nu casa regală, ci guvernul Marghiloman de la Bucureşti că un ofiţer român, şi nu prinţul Carol a trecut la inamic.

Primele represalii
La 1 septembrie 1918, Carol şi Zizi Lambrino sunt căsătoriţi la biserica Pokrovskaia din Odesa, în prezenţa unor martori şi a reprezentantului Consulatului român. Carol trimite regelui Ferdinand o telegramă: „...am luat în căsătorie pe Zizi Lambrino. Răspundeţi dacă pot să mă întorc cu ea sau trebuie să continui drumul către Franţa“.

Regele trimite un ofiţer cu ordinul expres de a-l aduce pe Carol, dacă va fi nevoie cu forţa, dându-i celui plecat în misiune următoarele îndrumări: „Înainte de a vă autoriza să recurgeţi la forţă, asiguraţi-vă că nu există nicio speranţă pentru ca el să-şi redobândească sentimentul răspunderii şi al realităţii. În interesul lui propriu arătaţi-i monstruozitatea faptului săvârşit, a rupturii definitive cu familia sa şi cu ţara...“

După trei zile de discuţii într-un tren, de-a lungul graniţei, Carol revine în ţară. Zizi Lambrino, întoarsă de la Odesa, locuieşte în Iaşi pe strada Muzelor, iar legătura sa cu prinţul moştenitor continuă, în ciuda străduinţelor depuse de guvern.

La puţin timp după ce familia regală revine în Capitală, Zizi Lambrino apare şi ea la Bucureşti, stabilindu-şi domiciliul pe strada Domniţa Anastasia. Legăturile se reiau, iar Zizi Lambrino rămâne însărcinată. În urma insistenţelor, principele Carol declară că renunţă la legătura cu Zizi, cerând însă favoarea de a sta 10 zile cu aceasta la moşia sa, Mănăstirea de la Dunăre.

În realitate stă aici 40 de zile, timp în care îşi ia în serios titlul de soţ, ceea ce atrage după sine venirea ministrului de război, generalul Văitoianu. Are loc un violent schimb de cuvinte, de faţă fiind şi Zizi Lambrino. Se pare că ministrul l-a convins, astfel că prinţul revine la Bucureşti şi este trimis a doua zi în Transilvania, pe front.

Demnitatea unui bărbat adevărat
La 21 ianuarie 1919, Tribunalul Ilfov anulează căsătoria. Ca răspuns înainte de a pleca, Carol redactează un testament în favoarea soţiei sale, unde menţionează: „Vreau ca toată lumea să afle că pruncul pe care îl porţi în pântece este al meu şi că, în ciuda anulării căsătoriei noastre, mă consider mai departe soţul tău“.

La 8 ianuarie 1920 s-a născut Carol Mircea Lambrino. Pe actul de naştere, numele tatălui a rămas gol.

La presiunea Guvernului şi a familiei, principelui Carol i se încredinţează conducerea unei misiuni cu care urma să facă un voiaj în jurul lumii. La înapoiere, după aproape un an, în trecere prin Elveţia, Carol se logodeşte cu principesa Elena a Greciei.

Ce s-a întâmplat cu Zizi Lambrino? Răspunsul îl aflăm din memoriile lui Argetoianu: „Cu Zizi Lambrino, lucrurile s-au terminat printr-o rentă de 100 mii franci francezi pe an, plătită de stat, cu condiţia să se fixeze în străinătate cu copilul ei.

 Chestia n-a fost uşor de tranşat, pentru că, la început, şmechera moldoveancă nu voia să renunţe la soţul ei... şi mai era şi chestia scrisorilor, din care a sfârşit prin a restitui o parte contra sumei de 100 mii franci francezi. Dar le-a păstrat pe cele mai compromiţătoare, pe care le-a dosit şi le-a scos la lumină în 1926 cu prilejul procesului pe care l-a intentat, la Paris, fostului ei soţ“.

Stelian CIOCOIU
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 16, 16-31 AUGUST 2008

Vizualizari: 1826֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI