Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Depănând din amintirile copilăriei

  • Bojdeuca lui Creangă

Oare care vizitator nu îndrăgeşte „Dulcele Târg al Ieşilor“ sau oraşul celor „Şapte Coline“, cum mai este supranumit? Apărat de colinele înverzite şi de podgoriile roditoare care îl înconjoară, Târgul Ieşilor este un adevărat muzeu în aer liber, cu mai bine de 200 de obiective turistice de-o frumuseţe rară.

Iaşul este o adevărată fascinaţie. Dar, vizitând atâtea monumente arhitectonice şi de artă, parcuri şi grădini, nu poţi să nu te abaţi în cartierul Ţicău, în deal, unde se află „Bojdeuca“ lui Creangă. Pur şi simplu te impresionează, te cuprind emoţiile, depănându-ţi în minte toate „amintirile din copilărie“ ale marelui povestitor.

În această casă a locuit între anii 1872-1889 marele povestitor. Pragul casei a fost trecut şi de însuşi Eminescu, mare prieten al lui Creangă. Căsuţa, având două camere dispuse de o parte şi de alta a unui antreu, a devenit muzeu memorial la 15 aprilie 1918, cu exponate originale aparţinând lui Ion Creangă. Merită menţionat faptul că Bojdeuca lui Creangă este prima casă memorială din România.

În 1968 s-a amenajat expoziţia documentară privind viaţa şi activitatea scriitorului, iar în 1989 s-a amenajat expoziţia documentară într-o clădire special construită (arhitect Virgil Onofrei). Clădirea, construită înainte de 1850, a fost locuinţa scriitorului Ion Creangă între 1872 - 1889. A fost restaurată în anii: 1918, 1946, 1968, 1984 - 1986, 1989.

Sunt expuse obiecte aparţinând marelui scriitor: ceas argintat, lampă originală, tabacheră de argint cu monogramă, două icoane din secolul al XVIII-lea, mobilier de secolul la XIX-lea, colecţia de documente originale Gheorghe Eminovici, bucoavnă de la începutul secolului al XIX-lea, carte manuscris Gheorghe Creangă, fotografii originale: Ion Creangă, Constantin Creangă, rude, prieteni, colecţia revistei Convorbiri Literare, cărţi din biblioteca Ion Creangă cu autograf; obiecte care au făcut parte din colecţia fostului muzeu Ion Creangă de la mănăstirea Golia din Iaşi.

Un amănunt interesant: primul muzeograf care a prezentat Bojdeuca celor care veneau să o viziteze a avut dreptul să locuiască în mica bucătărioară din stânga intrării împreună cu soţia, trei copii şi bunica.

La vremea sa, Ion Creangă era recunoscut pentru faptul că, la căsuţa sa din Ţicău, deţinea un grup destul de mare de pisici (aproximativ 30), iar fiecare purta câte un nume asociat unei persoane reale din viaţa sa. Spre exemplu, întotdeauna a avut o pisică pe care o chema Mărioara ca şi pe mătuşa sa zgârcită din satul natal Humuleşti. Actualmente mai sunt doar patru pisici care dau târcoale casei.

Marele povestitor a trăit, a fost dascăl, a creat şi a murit la Iaşi.

Teodor MARIAN
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 16, 16-31 AUGUST 2008

Vizualizari: 847



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI