Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Dispare laptele din pieţe

Conform legislaţiei europene, care a fost introdusă recent şi în România, ţăranii trebuie să aducă laptele la piaţă sau la centrele de colectare locale doar în recipiente din inox, şi nu în sticle de plastic, aşa cum fac acum.

Chiar dacă pentru mulţi ţărani vânzarea laptelui înseamnă principala sursă de venit, ordinul emis de Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor nu poate fi respectat de micii producători.

De vină ar fi lipsa vaselor speciale din inox, dar mai ales lipsa banilor pentru achiziţionarea lor. Aşa că laptele proaspăt va dispărea din pieţe sau se va vinde pe la colţuri de stradă, precum marfa de contrabandă.

În urma plângerilor ţăranilor, autorităţile i-au sfătuit să vândă laptele numai către procesatori, care vin şi iau marfa din curtea omului.

Sfatul pare pe cât de înţelept, pe atât de păgubitor pentru crescătorii de animale. Procesatorii cumpără laptele gras cu numai 0,7-0,8 lei litrul şi îl vând în magazine de aproximativ cinci ori mai scump, după ce au extras untul şi smântâna.

(T.D.)
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 16, 16-31 AUGUST 2008

Vizualizari: 931֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI