Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Biserica lui Bulete

În vreme ce presa e plină de cazurile unor primari infractori, care trec bugetul comunităţii prin propriul buzunar, Nicolae Bulete, mai-marele unui sat prahovean, a înălţat o biserică pe banii lui. Contra sumei de un miliard două sute de milioane de lei, morţii din Şchiopoaia nu mai sunt duşi cu căruţa în satul vecin.

„Ca să nu se mai acrească mortu’“
Şchiopoaia sau Satu Nou, cum i se zice micii aşezări din coasta oraşului prahovean Mizil, aparţine de comuna Baba Ana. Abia de numără - cu copiii ce sug încă la sânul mamei şi cu moşnegeii trecuţi bine de opt decenii - la vreo două sute de suflete. Nimic din modernismul şi civilizaţia de la oraş ori din comunele mari nu a ajuns aici.

Drumurile sunt ca pe vremea lui Mihai Viteazul, poate mai proaste, apa e o problemă, salvarea vine cu greu, şcoala abia de a fost construită, iar curent electric există în sat doar de 17 ani. Nici biserică nu aveau oamenii. Ca să se ducă la vreo slujbă de sărbătoare ori ca să-şi ducă mortul la groapă, ţăranii din Şchiopoaia erau nevoiţi să meargă cinci kilometri până în satul vecin, Cireşanu.

„Satul acesta a fost totdeauna năpăstuit“, spune Nicolae Bulete, primarul din Baba Ana. „O biserică se impunea să existe! Ş-un cimitir. Ştiţi ce înseamnă să te duci cu mortul cinci kilometri pe gheaţă, furtună, ninsoare ori arşiţă? Ţi se acreşte mortul, de-atâta drum.

Că vipia arde, nu ţine cont de nefericirile omeneşti. Aşa ajungeau bieţii oameni la cimitir, cu mortul acrit în coşciug. Era mai mare supărarea şi blestemul. Aşa că, din această cauză, dar şi din considerente de ordin personal am hotărât să fac o bisericuţă în acest sat uitat de lume. Nu mi-am imaginat că iese ceva aşa de frumos.“

Bilanţul lui Bulete
Întrebat la cât se ridică cheltuielile cu biserica, primarul Bulete răspunde: „Am făcut un calcul aşa, estimativ. Vine cam salariul meu de primar pe 16 ani. Patru mandate. Ca să fiu mai exact, undeva pe la un miliard şi vreo două sute de milioane de lei vechi. Şi eu zic că e ceva să faci o biserică, singur, pe banii tăi.“

Cel mai frumos dar
Biserica lui Nicolae Bulete are hramul „Sfântul Nicolae“. În ea se ţin slujbe vinerea, duminica, la sărbătorile mari. Vine să slujească preotul din Cireşanu, satul unde erau duşi morţii până să se facă biserică la Şchiopoaia. Enoriaşii de aici, mulţi oameni în vârstă, spun că biserica e cel mai frumos dar pe care ar fi putut să li-l facă vreodată cineva.

Nina Marcu
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 16, 16-31 AUGUST 2008

Vizualizari: 1273֩ Comentarii

 
֠ 1.     vlad -- (16-November-2010 )
eu sunt nepotul lui si sunt mandru de el

֠ 2.     vlad -- (16-November-2010 )
(de bunicul meu)

֠ 3.     MATILDA -- (14-December-2010 )
la ridicarea acestui sf.lacas-biserica din satul Schiopoaia, a lucrat si tatal meu(Dinu Petre-d.sept.2009)

Răspunsurile la întrebarile dumneavoastră le puteţi găsi în revista tiparită. Abonaţi-vă acum la Lumea Satului şi veţi avea gratuit suplimentul Agro-Business. Detalii aici

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI