Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Cu nostalgie despre sărbătorile de altădată

În ajunul Sânzienilor – o sărbătoare aşteptată din vechime cu mare bucurie de tot românul, Marcel Lutic, muzeograf la Muzeul Etnografic al Moldovei şi publicist, a lansat o carte pe care o dedică cu „Recunoştinţă părinţilor mei şi tuturor strămoşilor noştri“.

Prin structura lui, volumul încearcă să fie o imagine fidelă a modului în care oamenii de altădată se raportau la timpul anului şi mai ales la „popasurile“ acestui timp, adică la sărbători.

Autorul pleacă de la premisa că avem nevoie de repere verificate în sute sau chiar mii de ani, ele fiind doar o parte din vasta construcţie care a fost satul arhaic românesc ce îşi trăia viaţa după criterii ce ţineau de bioritmuri cosmice, vegetale sau animale.

Expresie a unei mentalităţi de tip magic, a unei societăţi în care omul trăia în armonie cu natura, tradiţiile şi obiceiurile ce însoţesc sărbătorile, se cer a fi – spune autorul – cunoscute, înţelese şi preţuite, ele fiind, asemenea credinţei strămoşeşti, mărci identitare extrem de preţioase.

„Sărbătoarea de altădată, scrie Marcel Lutic, presupunea şapte elemente obligatorii, anume miezul sacru, timpul bun, locul curat, sufletul primenit, precum şi cuvântul, gestul şi lucrul potrivite“.

„Acum? - continuă autorul - suntem într-un veac în care discernământul a fost grav afectat în primul rând din cauza slăbirii relaţiei noastre cu sacrul, în ultimă instanţă cu Dumnezeu. „Ne mai având mereu un deget în barba lui Dumnezeu“, cum frumos spuneau înaintaşii noştri, am început să ţinem acest deget în poala lui Michiduţă şi roadele nu s-au lăsat aşteptate... sufletele noastre devin din ce în ce mai sărace şi mai bolnave...

Cine îşi mai aminteşte acum de Sfânt Petru de vară, Vara lui Mici, Hranghelul sau Năpustitul Areţilor etc., etc.?“

Aşa stând lucrurile, autorul, cunoscător al datinilor şi obiceiurilor străvechi face, prin acest volum, o pledoarie pentru un alt mod de raportare la timpul sacru al sărbătorii, îndemnând la cunoaştere şi mai ales la reflecţie.

Scrisă într-un stil direct, în care oralitatea se îmbină cu informaţiile strict necesare, cartea îşi propune ca cititorul să realizeze că acest „timp sacru“ îl priveşte şi pe el, că nu a fost doar al înaintaşilor, iar posibilităţile şi modalităţile de recuperare, de adaptare la zilele noastre sunt datorii ale tuturor.

Stelian CIOCOIU
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 16, 16-31 AUGUST 2008

Vizualizari: 906֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI