Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Înaintemergătorul şi Botezătorul Ioan

În fiecare an, pe 29 august, când toamna începe discret să bată la porţile naturii, creştinii ortodocşi îşi amintesc de Ioan Botezătorul. Biserica Ortodoxă pomeneşte la această dată tăierea capului acestuia, cunoscut ca ultimul, cinstitul şi slăvitul Proroc înaintemergător şi botezător.

„Vine altul mai mare ca mine şi vă va boteza cu Duh Sfânt“

Sfântul Ioan Botezătorul a avut ca misiune anunţarea şi pregătirea populaţiei iudee în vederea venirii Mântuitorului. În predicile pe care le ţinea îndemna la pocăinţă, cinste, dreptate, bunătate, renunţarea la păcate, moravuri uşoare şi vicii. Botezătorul propovăduia cel mai mult despre toate acestea pe malul râului Iordan, unde, când a venit momentul, l-a şi botezat pe Iisus Hristos.

După cum precizează părintele Alexandru Săvulescu de la Biserica „Maica Precista“ din Ploieşti, pe care l-am rugat să vorbească despre Sfânt, Înaintemergătorul Ioan a primit semn de la Hristos încă de pe vremea când se afla în pântecele mamei sale. Botezătorul a tresărit fericit când

L-a simţit pe Însuşi Mesia, cel aşteptat de omenire şi vestit de proroci. Convins fiind, când a ajuns la anii tinereţii, că lumea în care trăieşte nu e vrednică de el, Ioan s-a retras în pustietate şi a renunţat la toate pornirile trupeşti, dedându-se unei vieţi de schivnic.

Ca unul care postea şi se hrănea doar cu miere şi fructe, Ioan Botezătorul îi îndemna şi pe ceilalţi la post şi renunţare la carne, printre celelalte îndemnuri ale sale la pocăinţă. El boteza doritorii în apele Iordanului, în semn de curăţire a păcatelor lor, şi pregătea mulţimea pentru venirea Mântuitorului. Cu cuvintele profetului Isaia, el spunea: „Glasul celui care strigă în pustiu. Pregătiţi calea Domnului, drepte faceţi în loc neumblat cărările Dumnezeului nostru…“

Lumea îl vedea vrednic şi curat şi se întreba dacă nu cumva chiar el era Mesia. Aşa că Ioan le-a spus: „Eu vă botez cu apă, dar vine altul mai mare decât mine şi El vă va boteza cu foc şi cu Duh Sfânt“.

Spre împărăţia morţilor

Ioan Botezătorul, care înfiera toate păcatele lumii sale, nu s-a sfiit să facă reproşuri şi lui Irod Antipa, conducătorul Galileii, care se căsătorise cu soţia fratelui său, Irodiada, şi cu care făcuse o fiică, pe Salomeea:

„Nu îţi este îngăduit să ai ca soţie pe femeia fratelui tău!“. Deşi Irod îl cinstea pe Ioan şi se temea de el, ca de un trimis al lui Dumnezeu pe pământ, Irodiada îl voia mort pentru vorbele sale. Aşa că, trăgând sfori pe lângă Irod, ea reuşeşte să îl aducă pe Botezător în temniţa din Macheronte.

În timpul petrecerii de la ziua de naştere a regelui Irod, Salomeea care dansa desfrânată în faţa mesenilor l-a zăpăcit pe tatăl său, concubin totodată, pe Irod deci, şi i-a spus, la sugestia Irodiadei, că va fi pe veci a lui dacă îi aduce pe o tavă capul Botezătorului. Regele a dat poruncă şi Cel Drept şi Sfânt, cum i se spunea lui Ioan, a fost ucis.

Gura care propăvăduia cinstea şi dreptatea a încetat să mai spună ceva. După cum spune părintele Săvulescu, uciderea a fost îngăduită de Dumnezeu ca Înaintemergătorul lui Hristos de pe pământ să aibă aceeaşi misiune şi în împărăţia morţilor: să meargă şi să aducă la cunoştinţa morţilor celor drepţi speranţa în Mântuire, venirea lui Mesia care trebuia să spargă prin Cruce porţile şi închizătorile Iadului.

Înaintemergătorul rămâne pentru creştinătate un mare profet şi un stăpânitor al vieţii spirituale. Tăierea capului său este pentru Biserica Ortodoxă prilej de doliu, întristare şi post. Şi, poate, un semnal că petrecerile desfrânate nu sunt nici azi, ca şi acum 2000 de ani, bine-venite…

(N.M.)
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 16, 16-31 AUGUST 2008

Vizualizari: 683֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI