Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Locul unde s-a născut Periniţa

Probabil că nu e român care să nu fi dansat măcar o dată pe ritmurile îndrăcite ale Periniţei. Dar, cu siguranţă, puţini sunt cei care ştiu unde anume şi cum s-a născut acest dans. După cum se laudă sătenii din cea mai nou înfiinţată comună prahoveană, Bătrâni, jocul bazat pe sărutări s-a născut la ei. „Ştiţi că Periniţa a fost înfiinţată la noi?

A pornit de la nişte vedre, adică petreceri de nuntă. Mireasa invita fete şi băieţi la masă, sâmbăta, înainte de nuntă. Plecau la aşa-zisul salon de dans, unde se zbânţuiau până la 12 noaptea. Atunci mireasa îşi lua la revedere de la fete şi de la băieţi. Se făcea o perniţă mică, frumoasă, brodată, care se aşeza în mijlocul „salonului“. Şi aşa s-a născut Periniţa.

În seara aceea, mireasa dansa şi se pupa cu toţi băieţii. Era ultimul sărut al domnişoarei şi niciunul dintre băieţii din seara de sâmbătă nu o mai dansa duminica, la nuntă.

Mirele participa şi el la eveniment, dar nu se băga. Putea s-o pupe oricine pe aleasa lui. Dar duminica nu o mai pupa decât el. Pentru mireasă, Periniţa era ultimul dans ca fată. Apoi devenea femeie măritată şi nu mai avea voie să joace Periniţa“.

Sătenii din Bătrâni se gândesc să facă din dansul acesta un brand – precum sarmalele la nivel naţional – şi să ceară drepturi de autor pentru el.

(N.M.)
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 16, 16-31 AUGUST 2008

Vizualizari: 2410֩ Comentarii

 
֠ 1.     sorin -- (1-January-2011 )
foarte frumos, chiar nu stiam de asta. am auzit azi noapte de "perenita" si chiar eram curios ce inseamna. multumesc

Răspunsurile la întrebarile dumneavoastră le puteţi găsi în revista tiparită. Abonaţi-vă acum la Lumea Satului şi veţi avea gratuit suplimentul Agro-Business. Detalii aici

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI