Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Sporturi extreme

Dacă preţurile lucrărilor aferente recoltatului nu v-au crescut suficient adrenalina, practicarea unor sporturi, mai mult sau mai puţin extreme, va genera cu certitudine astfel de efecte.

Iată câteva dintre sporturile pe care le-aţi putea încerca pentru această vacanţă. Nu vă sfiiţi! Cu puţin curaj, puteţi încerca unele lucruri ce ţin de domeniul aventurii.

Distracţii la mare...

Surfingul
Este un sport nautic care se practică pe valurile aflate în formare, în timp ce acestea se deplasează spre ţărm.

Scubadiving
Scufundările au devenit un hobby în special pentru pasionaţii de înot, mari colecţionari de perle, bureţi de apă sau exemplare din diferite specii de animale. Turele de scufundare pot fi practicate atât pe litoralul românesc al Mării Negre, cât şi în lacurile de munte din România. Alte destinaţii curente pentru amatorii de scubadiving sunt Marea Rosie, Mexic, Maldive.

Windsurf-ul se traduce printr-o plimbare relaxată pe o mare fără valuri sau o doză ridicată de adrenalină obţinută prin executarea salturilor de peste 5 metri sau a unor trick-uri dificile. Apărut în anii 60, windsurf-ul este practicat în România încă dinainte de 1990, iar în momentul de faţă există aproximativ 20 de practicanţi fideli, precum şi un club formal de windsurf (Astoria).

Echipamentul necesar este format dintr-o placă, o velă şi un harness (un fel de ham), precum şi un costum de neopren ce asigură protecţia termică a corpului atunci când temperatura apei este scăzută.

...şi la munte

Bungee-Jumping
Aţi sări, legaţi de o coardă elastică, de la mai bine de o sută de metri? Ei bine, cam asta presupune acest sport, veritabil ritual în statul Vanuatu. „Nebunia“ a prins fireşte şi la noi, astfel că în luna august 2006 s-a inaugurat o nouă amenajare pentru bungee-jumping la Barajul Vidraru.

Este cel mai înalt punct de lansare cu coarda elastică din Europa (166 m). Costul unui salt la Vidraru este destul de pipierat dar, spun amatorii de bungee-jumping, distracţia şi mai ales senzaţia merită toţi banii.

Climbing-ul tradiţional
Presupune escalada fără ajutorul echipamentului special, menit să înlesnească căţărarea. Sunt folosite numai mâinile, picioarele şi forme de protecţie rudimentare.  Climbing-ul tradiţional promovează spiritul de echipă, fiind adesea condus de un lider, care va avea grijă ca escalada celorlalţi să se desfăşoare în bune condiţii.

Parapanta
Cu parapanta te poţi autopropulsa, prin alergare, şi menţine în zbor datorită curenţilor de aer şi abilităţilor parapantistului de manevrare a aparatului.
Decolarea se poate face prin alergare sau tractare. În zbor se poate ajunge şi la înălţimi foarte mari (9.000 de metri).

Mountain Bike
Un Mountain Bike este un tip de bicicletă foarte performantă, folosită la două tipuri de curse: coborâre şi cros.

Camelia MOISE
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 16, 16-31 AUGUST 2008

Vizualizari: 791֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI