Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Zootehnia performantă exclude rebuturile

Valoarea unui efectiv de vaci, rezultatele obţinute în producţia de lapte depind în mare măsură de felul cum a fost crescut tineretul femel destinat reproducţiei, tineret care urmează să înlocuiască vacile scoase la reformă.

În cazul în care creşterea viţelelor de reproducţie a decurs în condiţii bune, dezvoltarea lor a fost armonioasă, s-au realizat sporuri de greutate specifice vârstei, atunci când ele vor fi montate, gestaţia se va instala şi ele vor realiza producţii de lapte foarte bune pe toate perioadele.

Marea majoritate a tineretului femel crescut în condiţii necorespunzătoare nu va fi apt pentru reproducţie, deoarece pierderile înregistrate nu mai pot fi recuperate în perioada de adult.

Rentabilitatea care va veni

Aceste animale nu valorifică bine furajele şi, drept urmare, producţia lor de lapte va fi nerentabilă. Prima montă se face cu întârziere, fapt ce duce la creşterea preţului de cost al laptelui, dar şi la tulburările de reproducţie care vor fi frecvente pe parcursul vieţii lor.

Creşterea tineretului femel de reproducţie este o activitate care nu aduce beneficiu direct, dar influenţează în mare măsură rentabilitatea fermei de vaci. Cheltuielile cu creşterea tineretului se reflectă în preţul de cost al laptelui, care are în el şi costurile provenite din creşterea tineretului femel.

În concluzie: Pe de o parte, dacă perioada de creştere a tineretului se prelungeşte ca urmare a condiţiilor necorespunzătoare de furajare şi a altor condiţii va creşte preţul de cost al tineretului.

Pe de altă parte, vacile care provin din tineret crescut în condiţii proaste vor avea producţii de lapte mai mici faţă de capacitatea lor genetică, la care se mai adaugă şi problemele legate de reproducţie. În astfel de situaţii creşterea vacilor de lapte poate să fie nerentabilă.

Condiţia de reproducţie

Viţelele vor fi ecornate, mai ales dacă sistemul de creştere practicat este cel în stabulaţie liberă. Acest lucru trebuie să se facă la vârsta de 5-7 zile, cu metoda chimică cea mai frecvent folosită, şi anume frecarea cu sodă caustică.

Este important să se pună accent pe cântăririle periodice, în vederea verificării realizării sporurilor planificate prin confruntarea greutăţii corporale cu greutatea optimă la vârsta respectivă.

Cu ocazia cântăririlor se vor executa şi examinările sanitar-veterinare. Se verifică condiţia de întreţinere şi se stabilesc cauzele care au dus la eventualele slăbiri, cauze care pot fi de natură furajeră, de natură sanitar-veterinară, parazitară etc. De altfel condiţia de întreţinere a animalelor trebuie urmărită pe tot parcursul anului, iar exemplarele rămase în urmă vor fi examinate şi de către medicul veterinar în vederea stabilirii precise a cauzelor care au provocat astfel de situaţii

Tineretul femel destinat reproducţiei trebuie menţinut în permanenţă în condiţii de reproducţie, evitând chiar şi îngrăşarea lor, care este la fel de periculoasă ca slăbirea.

Ing. Vaida Ludovic, OJCA Satu Mare
REVISTA LUMEA SATULUI, NR. 15, 1-15 AUGUST 2008

Vizualizari: 811



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI