Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

KarAkulul – o raritate

În organizarea Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală şi a Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine „Moldoovis“, la Botoşani a avut loc cea de a III-a ediţie a Târgului expoziţional de miei şi pielicele karakul.

Publicul – specialişti, potenţiali cumpărători sau vizitatori – a admirat splendide exemplare de miei karakul, specie aflată aici, în judeţul Botoşani, la ea acasă, dar şi sute de pielicele de o mare frumuseţe expuse de producători în standuri special amenajate.

Au fost prezenţi crescători din partea locului: Curteşti, Lunca, Gorbăneşti, Ştefăneşti, Răchiţi, Mitoc, dar şi producători din Târgu Neamţ, Plugari şi Hoiseşti – judeţul Iaşi sau Dumbrăveni – Suceava.

De un deosebit interes s-a bucurat standul Staţiunii de Cercetare Dezvoltare pentru Ovine Popăuţi, unde au putut fi admirate exemplare de miei negri şi brumării, omologate încă din 1988, dar şi liniile maron, sur, roz şi alb, toate acestea fiind creaţii ale cercetătorilor de aici.

Discuţiile din cadrul manifestării au pus încă o dată în evidenţă greutăţile cu care se confruntă crescătorii de oi karakul, specie care cere o atenţie deosebită şi care îşi datorează existenţa, aşa cum spunea un gospodar din Gorbăneşti, doar dragostei pentru aceste animale minunate. „Dacă înainte de 1990 un berbec karakul bun costa cât o Dacie, a subliniat interlocutorul nostru, acum aproape nimeni nu se mai interesează de pielicele, iar subvenţia primită de la stat, în valoare de 20 lei pe cap de animal, este total insuficientă.“

„Oaia karakul, a spus domnul ing. Ionică Nechifor, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine «Moldoovis», face parte, conform Conferinţei de la Rio de Janeiro, din rasele vulnerabile şi trebuie protejată, în condiţiile în care în alte ţări cu tradiţie în creşterea acestor animale numărul exemplarelor existente a ajuns la câteva sute de capete.

Este poate şansa noastră ca, dacă vom fi mai bine cunoscuţi în cadrul Uniunii Europene, să reuşim să salvăm oaia karakul şi să facem astfel cunoscute eforturile şi pasiunea crescătorilor din această parte de ţară, prin frumuseţea animalelor şi a pielicelelor pe care le-aţi văzut.“

Stelian CIOCOIU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR. 13, 1-15 IULIE 2008

Vizualizari: 945



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI