Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

În actualitate, pregătirea fânului

Deşi, după recoltare, ierburile nu mai sintetizează substanţe organice prin procesul de fotosinteză, totuşi ele continuă să respire pe seama glucidelor solubile, perioadă în care se înregistrează o primă pierdere.

A doua parte a procesului de uscare durează cca 2-3 zile, timp în care au loc pierderi din cauza proceselor microbiologice şi a acţiunii mecanice din timpul pregătirii fânului (întoarcerea brazdelor, strânsul în căpiţe, balotatul, transportul etc.).

Metode de uscare

Metodele de uscare care se practică astfel sunt: pe sol, pe suporţi, prin balotare, ventilaţie cu aer rece sau cald, deshidratare şi prin însilozare (semifânul).

Pregătirea fânului pe sol (în brazde) este o practică specifică regiunilor mai sărace în precipitaţii. Prin această metodă se înregistrează cele mai mari pierderi de substanţe nutritive şi se fac cheltuieli mari. Procedeul este răspândit şi constă din: recoltare manuală sau mecanizată, în brazde care rămân pe sol 2-3 zile, în funcţie de mersul vremii şi grosimea brazdelor.

Când brazdele sunt subţiri, uscarea poate avea loc fără întoarcerea acestora în una-două zile. Dacă brazdele sunt groase, trebuie întoarse după 6-8 ore de la recoltare. După întoarcere, procesul de uscare continuă până la umiditatea de 25-30%, când brazdele se strâng în căpiţe. Dacă temperaturile peste zi sunt mari, se recomandă ca strânsul fânului să se facă în valuri sau suluri cu ajutorul greblelor mecanice sau cu tracţiune animală, după care se adună în căpiţe.

Pregătirea fânului pe suporţi se practică în regiunile umede, în zona de munte sau de deal. Această metodă este posibilă în unităţile cu suprafeţe mici de fâneaţă şi cu suficiente braţe de muncă. Suporţii pe care se realizează uscarea fânului sunt: prepelecii, caprele, gardurile, colibele etc.

Indiferent de felul suporţilor, uscarea fânului pe aceştia se face mai rapid decât în brazde, pierderile sunt mai mici, iar fânul îşi păstrează culoarea, aroma şi gustul.

Pregătirea fânului prin balotare. Acest procedeu este foarte răspândit în câmpie şi mai ales pentru fânul de lucernă. Recoltarea fânului se face cu cositoarea mecanică sau vindroverul, iar brazdele se întorc la 6-8 ore, ca la pregătirea fânului pe sol. Când umiditatea scade la 30-35% se execută balotarea cu presa, iar baloţii se mai lasă pe câmp 2-3 zile pentru ca umiditatea să scadă la 15-17%.

Dacă baloţii au fost prinşi de ploaie se desfac şi se lasă ca fânul să se usuce şi apoi se rebalotează într-o fereastră de timp favorabil. Baloţii se adună, se transportă şi se depozitează în şire, lăsându-se canale de aerisire.

Pregătirea semifânului. Pentru pregătirea semifânului cu 40-45% umiditate, iarba se recoltează cu maşini care fac şi strivirea acestuia, în acelaşi timp cu recoltatul. La  5-8 ore de la recoltare, când umiditatea ierbii a scăzut la 60%, se execută întoarcerea brazdelor, iar la umiditatea de 40-45% se realizează adunatul, tocatul şi transportul masei vegetale la locurile de depozitare unde se presează puternic cu tractoare pe şenile sau pe roţi. Această metodă se practică în zone cu precipitaţii abundente şi cu ferestre scurte de timp favorabil.

Ing. Vasile CIORCAŞ - CLCA Negreşti-Oaş
REVISTA LUMEA SATULUI, NR. 13, 1-15 IULIE 2008

Vizualizari: 3200



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI