Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Oameni care au făcut istorie

În acest număr, Grigore ELIESCU

Personalitate proeminentă a silvologiei româneşti, Grigore Eliescu s-a născut în Bucureşti, la 29 ianuarie 1898, în familia regizorului Nicolaie Eliescu. În perioada 1918-1921 urmează cursurile Şcolii Superioare de Silvicultură din Bucureşti, după care se înscrie şi absolvă Facultatea de Ştiinţe Naturale a Universităţii din Bucureşti.

Rezultatele de excepţie obţinute în perioada studiilor universitare la aceste două facultăţi îl ajută să obţină o bursă de studii la München, în perioada 1927-1930, unde, sub îndrumarea renumitului entomolog Karl Escherich, elaborează lucrarea de doctorat „Beitrăge zur Kenntnis der Morphologie und Biologie von Lophyrus pine L.“, susţinută cu „magna cum laude“. Ulterior, în ţară, pe această bază i s-a acordat titlul de doctor docent. A activat ca inginer silvic la Casa Pădurilor din Ministerul Agriculturii şi Domeniilor. Este fondatorul Muzeului Silvic din Bucureşti.

Deosebit de fructuoasă a fost cariera sa didactică în învăţământul silvic, unde a activat ca profesor la Facultăţile de Silvicultură din Bucureşti şi Braşov. A fost primul silvicultor român care s-a ridicat la nivelul unui autentic cercetător în domeniul entomologiei forestiere, contribuind cel mai mult la edificarea şcolii româneşti de entomologie forestieră.

În 1970 este ales membru de onoare al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice. Cercetările sale s-au concretizat prin contribuţii ştiinţifice valoroase, apreciate în ţară şi străinătate. Rezultatele obţinute au fost publicate în aproape 100 de lucrări ştiinţifice. A promovat concepţia sistemică şi cercetarea interdisciplinară în ecologie şi în silvicultură.
S-a stins din viaţă la 26 august 1977.

Pagină realizată de dr. ing. Teodor MARIAN
REVISTA LUMEA SATULUI, NR. 13, 1-15 IULIE 2008

Vizualizari: 671



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI