Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Criza alimentară este reală şi de durată

Interviu cu Gheorghe Antochi,  preşedintele Grupului Agricola Internaţional-Bacău

Rep.: Domnule Antochi, se fac multe speculaţii pe seama foametei ce ameninţă omenirea…

G.A.: Părerea mea personală este că România se confruntă cu o criză alimentară începută încă din anii ´90. Ea s-a accentuat în 2000, când România a început să fie dependentă de importul de produse alimentare de bază, nu de banane sau alte fructe exotice pe care le-am importat dintotdeauna.

Acum se importă carne de porc, cereale, şroturi de soia şi aproape tot ce intră în hrana de bază a populaţiei. Adevărul este că actuala criză alimentară este percepută greşit. Există o supraofertă de produse agroalimentare pe piaţa românească, dar ea provine din import. Nu aş avea nimic împotriva acestei stări de lucruri dacă exporturile ar echilibra oarecum balanţa importurilor.

Din nefericire, anul trecut s-a înregistrat un deficit de peste 2,3 miliarde de euro pe piaţa agroalimentară.

Din anul 1990 încoace, în loc să stimulăm producţia, noi am îndepărtat oamenii serioşi de muncă. Nu au fost răsplătiţi în mod corespunzător şi o soluţie pentru mulţi dintre ei a fost să plece „afară“.

Apoi s-au creat mari dezechilibre între preţul produselor agricole şi cel al resurselor din care se face producţia. Nu dau acum un exemplu, pentru că nu ştiu dacă l-aş nimeri pe cel mai potrivit.

Rep.: Cine este de vină totuşi pentru această situaţie: industria?

G.A.: Nu. După părerea mea, nu am avut deloc o gândire economică sănătoasă la nivelul ţării. Am desfiinţat instituţiile care se ocupau de aceste corelaţii, de aceste raporturi şi nu am pus absolut nimic la loc.

Fiecare a avut impresia că se descurcă şi că are să moară ultimul. Treptat-treptat au murit însă sectoare întregi. Eu înţeleg că în economia de piaţă, acolo unde concurenţa îşi arată efectele ei favorabile, ar trebui să existe mereu cineva în coadă care să dispară şi să lase loc celor din faţă să se dezvolte, astfel încât pe ansamblu sectorul să aibă o evoluţie pozitivă.

Din păcate, la noi, prin valorificarea unei unităţi de produs agricol, niciodată nu am mai fost în stare să reproducem aceeaşi unitate. E o situaţie grea din care nu văd ieşirea.
Se poate şi mai rău

Rep.: Vă cunosc de aproape 20 de ani şi nu v-am văzut niciodată atât de pesimist.

G.A. : Mereu îmi spuneam că mai rău nu se poate. Uite că se poate. Niciodată în existenţa mea profesională nu m-am confruntat cu asemenea dezechilibre economice.

S-au făcut enorm de multe greşeli, s-au cheltuit foarte mulţi bani aşa-zişi europeni, dar să fie foarte clar, nimic nu e gratis. Euro ăştia sunt tot banii noştri. I-am cheltuit anapoda, am făcut supracapacităţi de procesare pe anumite segmente fără să ne ocupăm de asigurarea materiei prime. Toată lumea şi-a făcut carmangerie.

Mai întâi în pivniţă, apoi în garaj şi s-a apucat de făcut cârnaţi, drenând practic toate produsele de slabă calitate din lume. Cel mai adesea aceştia au umplut kilometri de membrane cu produse discutabile. Fapt este că ei au creat această falsă impresie de belşug şi de avânt, permiţând comercianţilor să impună condiţii neeconomice, insuportabile pentru producător.

În momentul în care toţi aceştia au fost aduşi, cum s-ar spune, cu picioarele pe pământ prin obligativitatea respectării normelor europene, nu au mai fost în stare să facă faţă noilor cerinţe de siguranţă alimentară, fiind obligaţi în final să capituleze în disputa cu marile lanţuri comerciale ce au împânzit ţara.

Indiferent cât de bună va fi recolta în acest an, să nu credem că preţurile la materia primă pentru producţia agroalimentară va mai reveni la nivelul anterior. Costurile cu care se realizează această producţie au crescut enorm. Vom avea în continuare materie primă scumpă, uneori mai scumpă chiar decât cea din UE, pentru că le facem cu o fiscalitate mai mare şi cu resurse mai scumpe.

I. BANU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.12, 16-30 IUNIE 2008

Vizualizari: 677



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI