Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Pagina femeii

Copiii şi înţepăturile de insecte

Căldura a venit şi, odată cu ea, au apărut şi insectele. În anotimpul călduros, cei mai mulţi dintre părinţi şi-au făcut un obicei de a-şi scoate copiii în parc, la iarbă verde, pe malurile lacului sau în păduri. Un obicei foarte sănătos, putem spune, mai ales că micuţii deprind rapid dragostea pentru natură. Dar ce ne facem în situaţia în care odraslele noastre sunt atacate sau înţepate de tot felul de insecte?

Este bine ca părinţii să fie informaţi asupra câtorva reguli de bază de prim-ajutor necesare într-o astfel de situaţie.

Dacă prichindelul dumneavoastră a fost înţepat de o insectă (albină, ţânţar, păianjen), primul lucru pe care trebuie să-l faceţi este să scoateţi acul insectei, după care să aplicaţi o compresă cu alcool sau cu scrum de ţigară. Peste compresă trebuie să aşezaţi o pungă cu gheaţă.
Există situaţii în care copiii au fost înţepaţi de păianjeni veninoşi sau chiar de scorpioni. Nu vă panicaţi! Peste înţepătură trebuie să aplicaţi o pungă cu gheaţă, iar deasupra zonei muşcate trebuie să fixaţi un garou. Următorul pas este să transportaţi de urgenţă copilul la spital. Aceeaşi atitudine trebuie să o luaţi şi în cazul muşcăturii de şarpe.

Mai sunt situaţii în care copilul este alergic la astfel de înţepături. Şi în acest caz, micuţul trebuie dus de urgenţă la spital, pentru a i se acorda ajutor de specialitate. Părinţii care au copii alergici trebuie să poarte cu ei, pretutindeni, o trusă de urgenţă, cu medicamente antihistaminice, pe care să le folosească la nevoie. Această trusă poate fi întocmită de medicul de familie, în funcţie de alergia copilului.

Consumaţi cât mai multă apă!

Aşa ne recomandă medicii din întreaga lume. Potrivit unor studii, lipsa apei e cauza principală a oboselii din timpul zilei. O scădere de doar 2% a apei în organism poate duce la pierderea temporară a memoriei, dificultăţi în calculele matematice de bază şi probleme de focalizare în faţa monitorului sau a unei pagini imprimate.

Un consum între 8 şi 10 pahare cu apă pe zi poate calma semnificativ durerile de spate şi de articulaţii, cu un procent de până la 80%. Acelaşi studiu a demonstrat că, dacă bem cel puţin 5 pahare de apă pe zi, scade cu 45% riscul de cancer la colon, cu 79% riscul de cancer la sân şi cu 50% posibilităţile apariţiei cancerului de vagin. Oamenii de ştiinţă ne sfătuiesc să consumăm în perioadele de caniculă peste 2 litri de apă pe zi.

Ştiaţi că...

  • Albinele sunt adevărate radare?
    Ele pot fi folosite pentru a detecta minele terestre.
• O colonie de albine poate produce într-un an între 180 şi 225 kg de miere?
• Există aproximativ 800.000 specii de insecte? Studiile au demonstrat că pe un km pătrat de pământ se află nu mai puţin de două miliarde de insecte diferite.
• Există o specie de muscă numită „Cephenomia“, al cărei zbor depăşeşte viteza sunetului? Această muscă se deplasează cu 1.300 km/h.
• Fluturele monarh străbate în perioada migraţiei circa 5.000 km? El zboară între Canada şi Mexic.

Reţetă culinară
Plăcintă cu vişine

Ingrediente: 400 g foi de plăcintă (din comerţ), 1 kg de vişine, 1 cană de zahăr, 1-2 linguri de pesmet, 2 linguri de unt.

Se spală bine vişinele, li se scot sâmburii şi se pun într-o farfurie. Peste fructe se toarnă  zahărul şi se lasă aproape o oră, până li se scurge zeama. Se întinde foaia de plăcintă, se stropeşte cu unt topit şi se presară cu pesmet. Se scurg bine vişinele de zeama lăsată, se împrăştie peste foaia de plăcintă pe toată suprafaţa, apoi se rulează foaia şi se pune în tava unsă cu unt. Se coace la cuptor aproximativ o oră. După gust, când plăcinta este gata, se poate presăra zahăr pudră pe deasupra. Poftă bună!

Pagină realizată de Dana DUMITRIU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.12, 16-30 IUNIE 2008

Vizualizari: 814



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI