Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Prescripţie pentru fondurile europene

Comisia Europeană a atenţionat România, de mai multe ori, că va pierde subvenţiile acordate de UE pentru agricultură dacă documentele necesare nu vor fi întocmite la timp. Nu în puţine locuri aceste acte întârzie să fie finalizate din cauze obiective, dar mai ales subiective. Despre ce este vorba?

78 din 400

„La Agenţia de Plăţi se lucrează şi se lucrează mult. Mai mult sau mai puţin eficient câteodată, şi asta probabil şi din cauza sistemului informatic. Aceasta a continuat să pună probleme care, deşi nu blochează procesul, îl întârzie“ – a afirmat ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, Dacian Cioloş.

Valoarea plăţilor către fermieri - efectuate din subvenţiile europene şi cele naţionale, la jumătatea lunii mai, aferente anului 2007 - se ridica la doar 78 milioane de euro, conform datelor existente la APIA. Adică numai 356.426 de fermieri şi-au primit subvenţiile europene pe suprafaţă.

Din aceşti bani, aproximativ 48,7 milioane de euro reprezintă sprijinul financiar din Fondul European de Garantare în Agricultură (FEGA), peste 12,2 milioane euro provin din Fondul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (FEADR), iar 16,8 milioane de euro sunt plăţile efectuate de la bugetul naţional – Plăţi Naţionale Directe Complementare (PNDC). Vă reamintim că APIA a început derularea plăţilor aferente anului 2007 abia în luna aprilie.

Gura păcătosului…

Ministrul a recunoscut într-un interviu acordat BBC zilele trecute că, până la sfârşitul lunii mai, APIA ar fi trebuit să plătească trei sferturi din subvenţia europeană pe 2007.

„În momentul de faţă, la Agenţia de Plăţi se calculează plata pentru 2007, se face calculul şi autorizarea plăţii pentru 2008. (...). A început şi înregistrarea cererilor pentru subvenţiile pe animale pe 2008. În această perioadă, volumul de muncă este enorm în comparaţie cu puterea de muncă a specialiştilor de la APIA“ – a mai spus Cioloş.

De la Comisia Europeană citire Michael Mann, purtător de cuvânt pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală în cadrul Comisiei Europene, afirmă că, după 30 iunie, fondurile europene pentru plăţi directe la hectar sunt „tăiate“ progresiv şi abia la 15 octombrie se reduc integral.

Astfel, plăţile care au întârziat în proporţie mai mare de 4% după data de 30 iunie sunt supuse unor reduceri progresive: 10% în luna iulie, 25% în august, 45% în septembrie şi 70% până la 15 octombrie.

Interesant este că fermierii au dreptul să primească suma integrală, chiar şi fără sprijin european. Numai că suma aferentă „reducerii“ rambursărilor va fi suportată teoretic de statul român, adică de noi toţi. Însă bugetul nu are aceşti bani, aşa că ţăranii vor rămâne cu buza umflată.

Doar 85%

Dacă în urma unui „hei-rup“ s-a făcut sau nu plata către toţi ţăranii din agricultură (aproape imposibil de realizat!), deci banii oferiţi cadou de Uniunea Europeană au fost salvaţi, vom afla în zilele următoare. Noroc că termenul de depunere pentru cererile de subvenţii din partea APIA, care trebuia să se încheie oficial pe 15 mai, s-a prelungit cu 15 zile.

Ultimele date statistice existente la APIA arătau că peste un milion de agricultori au reuşit să-şi depună dosarele până la 15 mai. Însă aceştia reprezintă numai 85% din total.

Anul trecut, Uniunea Europeană a alocat României peste 400 milioane de euro, din care, până la mijlocul lunii mai, s-au cheltuit aproape 80 de milioane.

Traian Dobre
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.11, 1-15 IUNIE 2008

Vizualizari: 878



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI