Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Uniunea Europeană, în date şi cifre (II)

Constituirea Uniunii Europene s-a bazat pe o serie de tratate care au condus la construirea actualei sale structuri, proces care s-a realizat prin adăugarea şi amendarea succesivă a tratatelor existente. Acestea definesc principalele obiective politice organizaţionale şi conferă instituţiilor puterile legale necesare pentru implementarea acestor obiective.

Tratatele care stau la baza formării Uniunii

18 aprilie 1951 – Tratatul de la Paris

A fost semnat de 6 state – Franţa, Germania de Vest, Italia şi ţările BeNeLux – Belgia, Luxembourg şi Olanda. A intrat în vigoare în iulie1952 şi a expirat în iulie 2002, exact după 50 de ani.

Acest tratat a instituit Comunitatea Economică a Cărbunelui şi Oţelului (CECO). A fost considerat fundamental pentru stabilitatea păcii în Europa, după cel de-al Doilea Război Mondial. În cadrul CECO s-au constituit pentru prima dată 4 organisme – Înalta Autoritate, Consiliul de Miniştri, Adunarea Comună şi Curtea de Justiţie.

25 martie 1957 – Tratatul de la Roma

A fost semnat de aceleaşi ţări participante la Paris şi a intrat în vigoare în ianuarie 1958. Prin acest tratat se instituie Comunitatea Economică Europeană (CEE) şi Comunitatea Europeană a Energiei Atomice (Euratom), fiecare cu câte un Consiliu de Miniştri. Principalele prevederi ale CEE vizau armonizarea politicii comune şi stabilirea politicilor sectoriale în agricultură, transporturi şi relaţii comunitare externe.
8 aprilie 1965, Tratatul de la Bruxelles

Este cunoscut şi ca Tratatul de Fuziune. A intrat în vigoare doi ani mai târziu, în ianuarie 1967, şi a fost abrogat prin Tratatul de la Amsterdam, semnat în 1997.

Acest tratat unifică cele 3 Comunităţi Europene – Comunitatea Economică Europeană, Comunitatea Economică a Cărbunelui şi Oţelului şi Comunitatea Europeană a Energiei Atomice. În urma acestei fuziuni a rezultat la nivel decizional Consiliul Unic de Miniştri, iar la nivel executiv Comisia Europeană.

17 şi 28 februarie 1986 – Actul Unic European

A fost semnat la Luxemburg şi la Haga şi a intrat în vigoare în iulie 1987. Scopul acestui act a fost de eliminare a barierelor dintre ţări şi de armonizare şi dezvoltare a competitivităţii între statele membre, la acea dată în număr de 12. Actul Unic a introdus formal conceptul de Cooperare Politică Europeană şi a relansat construcţia europeană atât la nivel economic, cât şi instituţional.

În următoarea ediţie vă prezentăm celelalte tratate care au condus la constituirea Uniunii Europene.

Verificaţi-vă cunoştinţele!

Răspunsul corect la întrebarea din numărul anterior este b – 1995.
Conform datelor prezentate de Eurostat (Serviciul European de Informaţii Statistice), Uniunea Europeană produce mai mult de 50% din producţia mondială a unuia din următoarele produse agricole. Care dintre ele?
a) cereale
b) lapte          
c) carne                     
d) vin
Răspunsul corect... în numărul viitor al revistei Lumea Satului.
Succes!

Glosar de termeni

Acquis-ul comunitar

Este un ansamblu de drepturi şi obligaţii comune care reuneşte statele membre în cadrul Uniunii Europene. Acquis-ul comunitar evoluează în mod constant şi vizează nu numai legea comunitară, în sensul strict al cuvântului, dar şi toate actele adoptate în pilonii doi şi trei ai politicii Uniunii Europene şi, bineînţeles, obiectivele comune care au rezultat din tratatele încheiate.

Aurora DUMITRESCU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.10, 16-31 MAI 2008

Vizualizari: 736



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI