Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Nu este prea devreme să punem întrebarea:
CARE VA FI NOUL PREŢ AL GRÂULUI?

Nu există niciun motiv să se pună la îndoială faptul că, în toamnă, Remeş şi colaboratorii săi au reuşit să-i determine pe ţărani, prin mijloace economice, nu administrative, să însămânţeze în toamnă cea mai mare suprafaţă de grâne din ultimii 10-15 ani. Şi mai îmbucurătoare sunt evaluările privind starea de vegetaţie a grânelor, dar mai ales previziunile asupra noii recolte.

Din toamnă şi până acum, condiţiile climatice au fost, cum s-ar spune, ideale pentru grâne. Nu şi cele care sunt la îndemâna omului să suplinească factorii de producţie specifici unei agriculturi performante.

Oricum, starea de vegetaţie a culturilor, cu o lună înainte de declanşarea secerişului, este una promiţătoare. Chiar dacă producţia nu va fi atât de abundentă, cum prognozează cei care ne încurajează că ne aflăm la nivelul francezilor sau olandezilor.
O prognoză realistă indică obţinerea, în această vară, a unei producţii totale de 6 milioane tone de grâu. O fi mai mult, o fi mai puţin, rămâne de văzut. Important este faptul că România va reuşi în 2008 să asigure din resurse interne pâinea cea de toate zilele.

Întrebarea este: cu ce preţ?

În mod normal, la această dată producătorii, angrosiştii şi procesatorii ar fi trebuit să ajungă la un consens asupra viitorului preţ al grâului.

Starea de expectativă a celor trei părţi pare a avea o motivaţie: evoluţia cotaţiilor la bursele internaţionale. Întrebarea este dacă aşa-zisele burse de cereale din România au vreo legătură cu cele din Chicago, Londra, Paris sau America Latină. Au şi nu au. Ca al 26-lea sau al 27-lea membru al UE, nu avem cum să ne sustragem regulilor de stabilire a preţurilor pe piaţa internaţională.

Cel puţin în plan teoretic, susţinem că ne integrăm într-o piaţă economică funcţională şi nu avem cum s-o dăm înapoi. Numai că piaţa agricolă din România are un specific atipic, mai exact spus se află în afara principiilor care reglementează raportul economic dintre cerere şi ofertă.

Până acum, în România preţul grânelor nu a avut o fundamentare economică nici măcar în 2007, când a fost criza cerealieră. În mod paradoxal, anii agricoli bogaţi au însemnat un dezastru financiar pentru producători, obligaţi să-şi vândă recolta la preţuri de batjocură.

Se vor repeta aceste practici antieconomice şi în 2008?

O analiză care pătrunde în intimitatea pieţei grânelor din România pare a pune în evidenţă mai multe elemente pesimiste decât optimiste. Să admitem faptul că România va realiza în vara acestui an o recoltă de 6 milioane tone grâu.

Ce organisme de achiziţii au puterea economică de a plăti cu bani lichizi o asemenea sumă enormă? Morarii şi brutarii nu au cum şi se pare că nici nu sunt interesaţi să-şi mobilizeze puţinele lichidităţi în stocuri de durată, ce obligă la costuri imense cu depozitarea. La rândul lor, angrosiştii autohtoni puternici sunt puţini şi neconsolidaţi financiar pentru achiziţii de mari dimensiuni.

În discuţie rămân marile companii internaţionale care operează pe piaţa cerealieră din România. Ele sunt singurele care dispun de resurse financiare, dar din motive obiective şi mai ales subiective acestea au o vocaţie aparte pentru importuri. Este probabil ca ele să-şi schimbe din mers strategia de marketing, în condiţiile în care România este obligată să se alinieze la regulile de piaţă ale economiei comunitare.

Această schimbare de macaz nu pare a fi în favoarea consumatorilor români, care, cu salarii aflate la limita subzistenţei, sunt obligaţi să se alinieze la preţurile europene. O asemenea stare de fapt pare a fi problema fundamentală a consumatorilor autohtoni.

Să nu disperăm totuşi şi să credem că în final producătorii, împreună cu angrosiştii şi procesatorii, vor găsi soluţia cea mai bună pentru a stopa cel puţin creşterea aberantă a preţului pâinii, dacă nu cumva şi reducerea acestuia.

Luminiţa PANDREA
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.10, 16-31 MAI 2008

Vizualizari: 896



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI