Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Vinurile casnice încep să se caseze

Aşa-numitele casări ferice survin în vinurile aerate, al căror conţinut de fier depăşeşte 6-8 mg/l. În funcţie de natura precipitatului, se disting casarea brună, casarea neagră, casarea albă şi casarea cuproasă.

• Casarea brună

Aceasta este numită şi brunificare enzimatică şi determină modificarea culorii şi a limpezimii mustului şi vinului la contactul acestora cu aerul.

Această modificare apare atât la vinurile albe, cât şi la cele roşii. Predispuse la casarea brună sunt vinurile obţinute din recolte avariate şi de la strugurii atacaţi de putregaiul cenuşiu.

Testarea predispoziţiei vinului la casarea brună se face lăsând o probă de vin într-un pahar timp de 3-4 zile în contact direct cu aerul. Dacă vinul este susceptibil de casare brună, apare un inel brun în zona de contact cu aerul, care apoi se extinde pe toată suprafaţa vinului.

Prevenirea casării este uşoară. Se recomandă ca strugurii mucegăiţi să se prelucreze separat de cei sănătoşi, iar recolta să fie sulfitată cu 5-10 g/hl bioxid de sulf.
Tratamentele curative au scopul de a distruge lactoza.

Se administrează acid ascorbic (100-200 mg/litru), cleire proteică cu gelatină şi cărbune vegetal.

• Casarea neagră

Aceasta apare într-un ciclu aerat. Vinurile cu pH ridicat sunt mai susceptibile la casare neagră.
Tratamente curative. Ridicarea acidităţii vinului cu acid citric 1 g/litru. În practica vinicolă prevenirea casărilor ferice se face mai mult prin tratarea vinului cu ferocianură de potasiu.

• Casarea albă

Tulbureala alburie apare într-un vin aerat. Este un fenomen mai periculos decât casarea neagră, în sensul că, după stabilizare, vinurile se tulbură din nou.

Pentru prevenirea casării albe se recomandă ridicarea acidităţii cu acid citric 1 g/l.
Casarea albă dispare la lumina soarelui şi apare atunci când vinul este la întuneric.
Sunt predispuse la casare albă vinurile cu aciditate scăzută.

• Casarea cuproasă

Casarea cuproasă este tulbureala de culoare alburie roşcată ce apare într-un vin ferit de aer. Această casare apare în orice vinuri care conţin un exces de cupru (peste 5-7 mg/litru), păstrate mult timp îmbuteliate.

Pentru a preveni casarea cuproasă se recomandă să nu se efectueze tratamente cuprice în timpul coacerii strugurilor. Se corectează cu tratament cu ferocianură de potasiu.

Ing. Bencze Zoltán,

DADR Satu Mare
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.10, 16-31 MAI 2008

Vizualizari: 42698



֩ Comentarii

 
֠ 1.     Petre -- (10-December-2009 )
Am un vin rosu care a fermentat pina la capat si este sarac in acid fiind din struguri foarte dulci. Acum a inceput sa mucegaiasca in damigeana. Cum se poate opri mucegaiul alb de pedeasupra?

֠ 2.     korovesid -- (21-February-2010 )
Se umple damigeana in exces cu un vin tare ca sa curga afara,cu aceasta ocazie va iesi si floarea vinului(mucegaiul)dupa care se trateaza vinul cu 1-2 g/100l metabisulfit sau1,5-2,5g/hl sulf sub forma de fum.Se mai poate turna un paharel de alcool de 96 grade in scopul de a omori floarea de la suprafata,alcoolul va pluti deasupra vinului fiind mai usor.

֠ 3.     elena -- (25-March-2010 )
Ce pot face cu un vin alb, nobil, din productia 2009 care nu a fiert ( a ramas la stadiul de sirop) dar pe care l+am tratat la inceputul iernii? Ce se va intampla cu el? Il pot considera pierdut?

֠ 4.     BRATU -- (13-April-2010 )
Am un vin alb de mai multe soiuri nobile cam 3 soiuri,i-am cules tarziu cam prin Octombrie si dupa ce a fiert mi-a ramas dulce,vinul este foarte bun are tarie dar de cateva zile sa tulburat si cred ca o sa fiarba ,antrebarea este ce tratament trebuie sa-i fac ? daca al las sa fiarba si dupa ce se opreste din fiert sigur o sa se oteteasca.Multumesc anticipat.

֠ 5.     IULIAN -- (8-September-2010 )
Am avut strugurii riesling si mia ramas vinul un demidulce, precizez ca am facut si mana a doua iar acesta sa facut sec prin luna Mai, mai am ceva sanse CU PRIMA MANA SI CUM?MULTUMESC.

֠ 6.     ion -- (17-September-2010 )
am struguri din soiul feteasca si de doua zile a inceput sa se inroseasca boabele de pe struguri ce sa fac pentru stagnarea inrosiri

֠ 7.     tabara -- (18-September-2010 )
Sunt din Vaslui si ma intereseaza unde pot sa fac o analiza de laborator a vinuluisi in functie de asta sa mi se recomande un eventual tratament.Multumesc.

֠ 8.     Piron Ion -- (26-September-2010 )
Am struguri din soiul ruseasca si 1001 dupa ce sta din fert si umblu la damigeana incepe sa se caseze. Cu ce il pot tratez Va multumesc

֠ 9.     morariululu -- (6-November-2010 )
cit la suta se pune sulf la 100 de litri de vin alb feteasca multumesc

֠ 10.     Manolache O -- (8-December-2010 )
Am vin rosu din soiul capsunica . Ce trebui facut sa nu se mai caseze. Va multumesc

֠ 11.     Cornel -- (29-September-2012 )
Am cumparat struguri negri cu bobul mic mi-a spus ca-i cabernet !!! folosesc aceleasi metode ca la struguri rosii ???...

Răspunsurile la întrebarile dumneavoastră le puteţi găsi în revista tiparită. Abonaţi-vă acum la Lumea Satului şi veţi avea gratuit suplimentul Agro-Business. Detalii aici

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI