Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Dialog româno-francez pe teme agricole

O delegaţie din Hexagon, condusă de preşedintele Adunării Permanente a Camerelor Agricole din Franţa (APCA), domnul Luc Guyau, a vizitat România, prilej cu care s-a întâlnit cu fermieri şi asociaţii profesionale. La conferinţa de presă a participat Dacian Cioloş, ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale. Spicuim din cele ce s-au spus acolo.

Camere Agricole. România nu va copia modelul francez privind funcţionarea Camerelor Agricole, ci va ţine cont de specificul agriculturii din ţara noastră, spune ministrul agriculturii, Dacian Cioloş. „România porneşte de la o situaţie specifică a agriculturii, precum şi de la o tradiţie pe care o avem privind organizarea Camerelor Agricole încă din perioada interbelică“. Domnul Cioloş nu a oferit detalii privind organizarea viitoarelor Camere Agricole, dar a precizat că acestea vor fi conduse de producătorii agricoli.

Modificări PAC. Principalele direcţii de revizuire a Politicii Agricole Comune (PAC), lansată de Comisia Europeană sunt, potrivit MADR: simplificarea schemei de plăţi unice, ajustarea instrumentelor de sprijinire şi gestiune a pieţei produselor agricole, precum şi de abordarea noilor provocări.

Una dintre măsurile propuse de Comisie pentru reforma PAC este eliminarea plăţilor la hectar şi introducerea unui sprijin financiar unic pe fermă. De asemenea, CE propune introducerea unor limite în acordare subvenţiilor, respectiv plafonarea nivelului de susţinere. O altă măsură prevăzută pentru reforma PAC se referă la decuplarea de producţie, adică sprijinul financiar să nu fie condiţionat de producţia realizată.

Consens. Perspectiva României privind reforma Politicii Agricole Comune (PAC) coincide cu cea a Franţei, printre puţinele puncte de vedere divergente fiind propunerea Comisiei Europene (CE) de creştere  treptată a cotei de lapte, înainte de eliminare, susţine ministrul agriculturii, Dacian Cioloş.

În ceea cea ce priveşte reforma bugetului Uniunii Europene, Cioloş a menţionat că România şi Franţa susţin menţinerea unei finanţări consistente pentru agricultură.

Viitorul aparţine organizaţiilor profesionale

La final, Institutul European din România şi Ambasada Franţei în România au organizat, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare (Calea Victoriei, 88, Bucureşti), conferinţa „Politica agricolă comună, dezvoltare rurală şi rolul organizaţiilor profesionale agricole în cadrul acestui proces“, susţinută de Luc Guyau. Am folosit momentul pentru o scurtă discuţie.

Rep.: Domnule Luc Guyau, ce forţă au  Camerele Agricole în ceea ce înseamnă decizia în Franţa?

L.G.: Ele reprezintă tot ansamblul de sectoare agricole, agricultorii, proprietarii, forestieri, dar şi angajaţii Camerelor Agricole, ai întreprinderilor agricole, precum şi asociaţiile profesionale, ceea ce face să fim reprezentativi la nivelul puterii publice şi să fim consultaţi cu privire la diferite politici agricole. Totodată, participăm alături de putere la punerea lor în aplicare. Nu avem un rol de revendicare, ci mai degrabă de consultanţă.

Rep.: Care din formele de asociere sunt cele mai agreate în Uniunea Europeană?

L.G.: Astăzi, la nivel european reprezentarea este realizată de către COPAC (Committee for the Promotion and Advancement of Cooperatives – Comitetul pentru Promovarea şi Progresul Cooperativelor), care în ansamblu se ocupă de organizaţiile profesionale, în special de cele cu caracter sindicalist, din care fac parte Camerele Agricole precum şi Adunarea Cooperativelor cu care colaborăm.

Ţinând cont de capacităţile de decizie la nivel european, nu este suficient să avem o organizare bună paneuropeană, ci trebuie să fim convingători în faţa fiecărui parlamentar şi membru al guvernului din fiecare ţară în parte.

Adrian NEDELCU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR. 9, 1-15 MAI 2008

Vizualizari: 909



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI