Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Găuri negre în calea laptelui

După ce anul de cotă – între 1 aprilie 2007 şi 31 martie 2008 – s-a încheiat, producătorii de lapte trebuie să declare, conform legii, până la 15 mai, Departamentului de Administrare a Cotelor de Lapte din cadrul APIA Iaşi laptele produs şi vândut în acest interval.

În acest prim an de cotă, 240.000 de producători din judeţul Iaşi au primit dreptul să comercializeze în pieţe sau la firme specializate circa 600 mii de tone de lapte.
Din păcate, din cauza secetei de anul trecut mulţi dintre aceştia au ales să-şi închirieze sau chiar să-şi vândă cota de lapte.

În judeţul Iaşi, conform datelor oferite de DACL, 418 producători şi-au vândut cota, alţii şi-au închiriat-o, 1.206 au trecut definitiv de la vânzări directe la livrări sau invers, iar 1.279 de producători şi-au schimbat cumpărătorul. Oricum, cantitatea de lapte livrată la procesatori s-a diminuat simţitor ca urmare a scăderii drastice a numărului de animale.

Sucevenii acuză falimentul

În judeţul Suceava au fost înregistraţi 45.352 de producători care s-au înscris cu 102 milioane litri de lapte pentru livrări la procesatori, iar 20.000 de crescători pentru vânzare directă pe piaţă, cu o cantitate de 50 milioane de litri.

Şi aici mulţi deţinători de bovine au renunţat la cota de lapte alocată potrivit legii. Una dintre cauze este înstrăinarea animalelor pentru că fermierii suceveni consideră creşterea vitelor ca fiind nerentabilă.

De altfel, recentele proteste ale producătorilor de lapte au arătat cât este de îndreptăţită această stare de lucruri, în condiţiile în care preţul unui litru de lapte este mult sub cel al unei jumătăţi de litru de apă minerală.

În multe localităţi lipsesc centrele de colectare, iar unde acestea există, nu de puţine ori, cei puşi să facă această treabă – spun producătorii – „sunt neserioşi“. Ca urmare, şi în această parte de ţară vestită pentru creşterea animalelor şi calitatea produsului cota alocată scade.

La Vaslui – dezinteres general

O altă obligaţie a crescătorilor de animale este aceea de a preda registrul de vânzări şi consum ţinut „la zi“ pentru a se şti exact dacă respectivul producător s-a încadrat sau nu în cota stabilită. Or, în judeţul Vaslui, unde au primit cotă de lapte 24.000 de producători, niciunul – spune Attila Mikloş, directorul Oficiului de Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie – nu a venit să se intereseze ce se întâmplă cu cota. Nu au venit nici cei care şi-au vândut animalele şi, în acelaşi timp, nu există niciun fel de date privind eventuala închiriere a cotei.

„Cred că şi crescătorii ar trebui să dea dovadă de un minim de interes, declară domnul ing. Mikloş, să vadă ce şi cum se poate face, mai ales că, nerespectând legea, producătorii nu-şi vor mai putea vinde laptele, care în multe gospodării reprezintă o importantă, dacă nu singura sursă de venituri.“

Stelian CIOCOIU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR. 9, 1-15 MAI 2008

Vizualizari: 675



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI