Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Tratatul de la Trianon, un mare verdict al istoriei

Evenimentele politice şi militare care au avut loc în vara anului 1919 – instaurarea bolşevismului în Ungaria şi riposta hotărâtă a armatei române – au înăsprit relaţiile României cu statele membre ale Consiliului Suprem şi explică, în bună măsură, amânarea încheierii tratatului de pace cu Ungaria până în iunie 1920.

La 16 ianuarie 1920, Consiliul Suprem a remis delegaţiei ungare Tratatul de Pace. Încercând să impresioneze conferinţa printr-un discurs rostit în trei limbi, şeful delegaţiei ungare, contele Apponyi – un spirit şovinist şi intolerant – a arătat că Ungaria a fost statul cel mai crunt lovit „deoarece a pierdut două treimi din teritoriul şi populaţia de dinainte de război“.

Mai mult, Apponyi susţinea că „se transferă hegemonia unor rase cu civilizaţie inferioară“ şi că „nu se ţine seama de voinţa popoarelor care se transferă dintr-un stat în altul“. Delegaţia ungară cerea plebiscit, care să asigure alipirea fostelor teritorii la statul ungar, iar în cazul în care dezmembrarea se va menţine, „o uniune economică a părţilor dezlipite şi garanţii temeinice pentru ocrotirea minorităţilor“.

Aceste observaţii, ca şi altele de aceeaşi factură, au provocat împotrivirea vehementă a delegaţiilor română, cehoslovacă şi iugoslavă. După ce reaminteau Conferinţei de Pace orientarea imperialistă a politicii externe promovate de Austro-Ungaria, cele trei delegaţii demonstrau, pe baza unor izvoare documentare autentice, drepturile istorice ale naţiunilor asuprite din Imperiul Habsburgic asupra teritoriilor pe care le locuiau de veacuri.

După dezbateri furtunoase care au durat peste patru luni, Puterile aliate şi asociate mari şi mici au încheiat în ziua de 4 iunie 1920, la Trianon, lângă Paris, Tratatul de Pace cu Ungaria.

Semnat în numele României de savantul Ion Cantacuzino şi de Nicolae Titulescu, Tratatul de la Trianon „a reglementat un complex de probleme şi de raporturi cu caracter economic, juridic, financiar, comercial, militar, naţional şi teritorial“.

În mod deosebit acest tratat a consfinţit noua configuraţie teritorială care a rezultat din dezmembrarea Austro-Ungariei şi a consemnat angajamentul Ungariei de a recunoaşte frontierele Italiei, Austriei, Poloniei, României, Iugoslaviei şi Cehoslovaciei. Totodată, tratatul amintit confirmă recunoaşterea unirii Transilvaniei cu România.

Din păcate, evenimentele care au urmat, culminând cu răpirea Ardealului de Nord şi continuând cu o neîntreruptă şi intensă campanie antiromânească în afara, dar şi înăuntrul statului vecin, la care se adaugă voci ale politicienilor maghiari din ţara noastră, arată, încă o dată, că toţi aceştia nu au reţinut nimic din învăţămintele istoriei. Mai mult, capete înfierbântate visează la „un imperiu al Sfântului Ştefan“, într-o lume care acum, la început de mileniu trei, se vrea disociată de aceste rămăşiţe ale medievalismului.

Lucrările Conferinţei de Pace au continuat, astfel că, la 10 august 1920 s-a semnat la Sévres tratatul încheiat între Marile Puteri cu Polonia, România, Cehoslovacia şi Iugoslavia, prin care se stabileau în mod formal graniţele acestor state. Tot acum s-a recunoscut alipirea Bucovinei întregi la România şi s-a fixat graniţa ţării noastre cu Polonia şi Cehoslovacia.

La 19 septembrie, delegaţia altei ţări învinse, Bulgaria, a primit tratatul provizoriu de pace. Printr-un memoriu redactat de diplomaţii Gheşov şi Ţacov, Bulgaria solicita bunăvoinţa Puterilor aliate. Răspunsul acestora, prezentat bulgarilor pe 2 noiembrie, sublinia că guvernul bulgar a dus o politică de cucerire şi jaf, iar Bulgaria nu a cerut pace decât atunci când a fost învinsă pe câmpul de luptă şi silită să depună armele. În aceste condiţii, pe 27 noiembrie, la Neuilly-sur-Seine, Stamboliski, primul-ministru bulgar, semnează „într-o tăcere impresionantă“ tratatul de pace prin care România şi-a menţinut graniţele fixate prin Pacea de la Bucureşti din 1913.

La Paris însă, bătălia va continua pentru recunoaşterea unirii Basarabiei cu România.

Stelian Ciocoiu
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.8, 16-30 APRILIE 2008

Vizualizari: 6634



֩ Comentarii

 
֠ 1.     Justice for Hungary -- (7-April-2010 )
Un mare verdict? Un mare jaf mai bine zis!!! Daca nu ierau rusii mai primeati voi Ardealul o .... mare de tot!!!! Dar va zic un lucru Turci au tinut 150 ani ocupat Ungaria dar voi nu o sa ajungeti la 100!!!!

֠ 2.     DINAMOVIR -- (12-April-2010 )
HUNULE,MARS IN G..... IN MONGOLIA, .... DE ASIATICI! IN 5 ORE SUNTEM IN RAHATUL ALA DE CAPITALA MONGOLOIDA...NE-AM MAI PUS NADRAGII SI OPINCILE PE PARLAMENTUL VOSTRU RATATILOR!

֠ 3.     cosmina -- (15-April-2010 )
nu mai vorbiti prostii ma. in romania sa facut dreptate

֠ 4.     Clujean -- (17-April-2010 )
Pt. "Justice for Hungary" Trianonul s-a bazat pe studii interdisciplinare facute de cei mai mari specialisti occidentali in domeniu. Pe de alta parte politicienilor unguri li s-a batut obrazul cu caramida, spunandu-li-se ca: 1.un stat cladit pe asuprirea de rassa (pe instigare la razboi si beligeranta in calitatea de agresor) nu are niciun temei sa mai existe; 2.mint in "documentatia" decartata judecatorilor, pe care i-au considerat handicapati si analfabeti (manual de dezinformare, pe cca 3000 pag), alta mare greseala; 3.componenta etnica trebuie sa isi spuna cuvantul; 4.etc

֠ 5.     Clujean -- (17-April-2010 )
Domnule Ciocoiu, La 2 ani dupa ce ati scris articolul, mi-a cazut sub ochi, din intamplate. Va felicit calduros pentru sinteza. E la obiect. Clujeanul

֠ 6.     brad -- (29-April-2010 )
De ce si dupa 90 ani vecinii nostri nu pot sa se impace cu ideea ca au pierdut???Asra e realitatea istorica,cea reflectata in tratatul de la Trianon.Ce popor mai "scurma"in istorie asa cum fac ei?Si sa nu uite ca Ardealul nu e pusta maghiara,nu e teritoriu nelocuit ci ca sintem aici si sintem romani in Romania.IAR ASTA NU SE VA SCHIMBA,TINETI MINTE!!!!!!!!!!!

֠ 7.     petre marin -- (30-May-2010 )
MAI FRATILOR de dincolo care este povestea cu AUSTIA ei nu mai au nevoie de spatiu terrestru. MAMA ei de istorie spune imperiul AUSTRO-UNGAR nici un fel de maghiar ar fi mostenit un bulgare de pamint fara imperiul austriac . ROMANIA are radacini adinci, unde erau unguri pe vremea DACILOR sau TRACIA se pomeneste ceva despre maghiri pe COLUMNA TRAIAN. PAI MAI FRATILOR e frumos sa visezi si greu la cap sa citesti pagini de istorie.

֠ 8.     Hilda -- (31-May-2010 )
Mai fratilor! Ca tot veni vorba. Eu m-am nascut in Ardeal, din parinti maghiari si am fost scolita in limba romana. Apoi m-am casatorit cu un ungur din Iugoslavia, scolit in limba maghiara si sarba. Acum locuim in Ungaria, avem 4 copii. Istoria ne invata ca (dez)avantajul teritorial nu aduce neaparat pace si armonie intre popoarele unei tari. Un dictat de pace este o situatie de moment, conforma unei situatii politice date. Acum dupa 80 de ani, traim in Comunitatea Europeana, lumea a devenit un sat global. De ce sa deschidem ranile trecutului, cand putem trai in pace si intelegere? Parerea mea

֠ 9.     Hilda -- (31-May-2010 )
Rectificare: 90 de ani :-))

֠ 10.     Sultanul -- (4-June-2010 )
In partea asta al europei orice decizie se lua in istorie ar fi avantajos pentru unii si dezavantajos pentru altii. Sa zici ca tu au dreptul sa fi in tara ta aici este foarte relativ. Cel mai democratic stat din lume este SUA...de cand exista SUA???

֠ 11.     MARIUS -- (4-June-2010 )
ASA E

֠ 12.     baneasa 58 -- (4-June-2010 )
Soliman la Mohacz cind i-a vazut cit de increzuti erau ,a cerut sa le taie capul la toti,fara exceptie.Intre timp s-a semnat conventia de la Geneva Privitoare la tratamentul prizonierilor de razboi.Asta este norocul lor si sa zica mersi,dupa ce au facut in timpul primului razboi ,celui de-al doilea si intre ele.

֠ 13.     baneasa58 -- (14-June-2010 )
Sultanul de la pozitia 10 ar face bine sa invete gramatica in general,istoria mai apoi (OPTIONAL)iar limba romana sa o uite de tot.O face de ris si asta este un mare pacat.

֠ 14.     ALEX -- (1-August-2010 )
sa vrei ca teritoriul patriei tale sa fie in granitele unui fost imperiu? atunci si turcii vor avea pretentii, si italienii si nu in ultimul rand rusii. stiu sa Transilvania e un taram superb dar mai ales acum, in plin secol 21... cum sa o luati mai??? ce sa faceti cu ea??? a??? si ce va zic cehii cand va aud pretentiile? sau mai bine zis...ce va arata???

֠ 15.     eu -- (26-August-2010 )
mda,ce de istoriciINAMOVIR - sa nu uitam nici bataia luata de la Huni,au trecut prin noi ca cutzitul prin unt, citez Prin Dacia hunii au trecut ca voda prin loboda si au jefuit si parjolit totul in cale. Probabil pe atunci a inceput romanul sa se faca frate cu codrul. De frica hunilor, soldatii romani au distrus podul de peste Dunare, ca sa le opreasca inaintarea (n-au facut decat sa-i incetineasca)." http://smokingcoolcat.blogspot.com/2010/05/istoria-romanilor-hunii.html""de fapt cum au facut si alte popoare,mogolii romanii persi etc,macar ei nu au stat doar la oierit.

֠ 16.     cantacuz alina -- (26-February-2011 )
un lucru este sigur. indiferent sau nu daca a existat o continuitate nimeni din lume nu are dreptul sa asupreasca.lipsa drepturilor, asuprire, inlaturare de la functiile politice si multe altele nu au fost corecte. plus ca la Conferinta de Pace de la Paris cifrele au vorbit, pe langa multe alte argumente aduse, dar cifrele erau clare: romanii erau multi, iar acesti romani si-au dorit unirea, care s-a si infaptuit. Minoritatea se supune majoritatii. plus ca se merita acest lucru atata timp cat romanii au fost lipsiti atata timp de drepturi.

֠ 17.     cantacuz alina -- (26-February-2011 )
in orice caz acum nu ar trebui sa mai conteze. am trecut de evul mediu in care se dadeau lupte pentru stapanirea pamantului, de epoca in care se dorea expansiune teritoriala, acum ar trebui sa fi invatat deja cum sa respectam, sa stim sa ne comportam si sa lasam disputele pe altadata ca nu si au sensul. arab, englez, roman etc. cu totii suntem oameni si ar trebui sa ne comportam ca atare

֠ 18.     Cristina -- (7-September-2011 )
care au fost conditiile tratatului de pace de la Trianopol din ( 4 iunie 1920? )

֠ 19.     emanuel -- (21-November-2011 )
mai fratilor de cate ori noi oameni de rand ne-am luptat intre noi roman si ungur todeauna in ardeal sa trit in pace ,eu sant roman sotia mea unguroaica din Campia Turzi santem de saisprezece ani impreuna si locuim in Arges avem o familie frumoasa si ne intelegem bine cumnatii mei sant extraordinari niste socri foarte primitori niciodata nu au facut diferenta ca sant roman pentru ca si ei sant tot romani in ungaria ei niciodata no sa fie recunoscuti ca ungururi,niciodata sincer va spun ei sant romani lasati aberatiile...

֠ 20.     emanuel -- (21-November-2011 )
mai fratilor mai aud la cate uni ca merg prin partea covasnei,harghitei,clujuluisi sfantului gheorghe si ca au intrat in magazine si nu au fost tratati cum trebuie ca nu stiau ungureste mai fratilor eu sant de 16 ani in familie de unguri si nu stiu nici buna ziua sa spun si merg in aceste zone de foarte multe ori intr-o luna niciodata dar niciodata nu mi-sa reprosat ca nu stiu rom.si am fost servit si respectat mai bine ca in orasul meu .... va mnultumesc si haideti sa traim in pace..pentru copii nostri..

֠ 21.     tiberiu seremy -- (25-January-2013 )
Cred ca-n toata Europa,nu exista o zona mai pitoreasca si mai frumoasa decat Ardealul nostru.Regret,e al nostru, dar noi il vindem pe nimic!Dupa 1867,ungurii [austro-ungaria]a desvoltat capitalismul in zona,au lasat ceva in urma lor,drumuri, cai ferate,fabrici,mine relativ modernizate si bun inteles exploat.muncitorimii.Ne-au tras in razboi si tot timpul, au umilit "minoritatea" romana.Dar ma-ntreb eu azi,ce am facut noi romanii pt Ardeal, in anii de libera democratie?Da am facut,planuri mari de instrainare a tot ce ne-a mai ramas! Ma-ntreb,oare si ei ar fi facut la fel !? Nu Cred !

Răspunsurile la întrebarile dumneavoastră le puteţi găsi în revista tiparită. Abonaţi-vă acum la Lumea Satului şi veţi avea gratuit suplimentul Agro-Business. Detalii aici

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI