Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Viziunea europeană a fermei

De modul cum administrezi ferma sau în care îţi este prezentată balanţa economică a acesteia, la un moment dat, depinde posibilitatea sau imposibilitatea, de cele mai multe ori, de a relua ciclul de producţie, adică anul agricol.

Investiţiile în input-uri, achiziţia de utilaje ori chiar un simplu împrumut la bancă depind de cât de profitabilă a fost activitatea. Culmea, de cele mai multe ori constatăm că „pe hârtie“ toate-s bune şi frumoase, cu plus, adică profit, iar „în bancă“ – surpriză!? – contul este gol.

O altă abordare…
Cu doi ani în urmă, din iniţiativa a şapte fermieri, tocmai pentru a nu mai avea surprize de genul celor enumerate mai sus, a luat fiinţă Asociaţia GEER – Grup de Expertiză în Economia Rurală, cu obiectivul de a consilia fermierii în rezolvarea problemelor economico-financiare şi eficientizarea activităţilor din exploataţii prin introducerea unui management de calitate.

Pentru că nu au mai vrut să „reinventeze roata“, primii membri s-au bazat pe experienţa a 2 parteneri strategici şi membri fondatori: Syngenta – lider mondial în agribusiness şi Cer France Nord – organizaţie franceză cu o experienţă de peste 60 de ani în domeniul consultanţei în agricultură.

Servicii oferite membrilor
Orice agricultor poate deveni membru GEER, asociaţia fiind deschisă tuturor categoriilor de fermieri, indiferent de activitatea agricolă de bază, şi poate beneficia de facilităţile oferite de această calitate.

Ei vor fi susţinuţi de către consultanţii din echipa GEER prin servicii de:

• informare permanentă în domeniul agricol;
• consiliere pentru gestiunea fermei;
• consultanţă pentru accesarea fondurilor Uniunii Europene.

Ce vor membrii GEER
Cei peste 85 de membri Geer din toată ţara doresc, pe lângă serviciile enumerate, ca asociaţia să le ofere suport şi consiliere pentru organizarea de grupuri locale care să negocieze, pe de o parte, preţuri bune la input-uri iar, pe de altă parte, comercializarea produselor obţinute.

Nevoia de cunoaştere şi de primire a informaţiilor utile din agricultură este din ce în ce mai mare şi, nu în ultimul rând, unirea forţelor pentru obţinerea drepturilor pe care le are orice fermier european.

Primul pas a fost făcut: faptul că fermierii, membrii GEER, s-au întâlnit în zilele de 3-4 martie la Bran şi şi-au spus păsurile. Dar pentru aceasta este nevoie de o altă abordare…

În sprijinul membrilor săi, GEER le facilitează accesul la câteva programe informatice.

AgriConta, program de contabilitate specific agriculturii, se adresează tuturor societăţilor cu activitate agricolă, indiferent de profil. Acesta vă permite:

• evidenţă exactă asupra cheltuielilor şi veniturilor pe fiecare cultură, putându-se lua astfel cele mai bune decizii de gestiune pentru fermă;
• evidenţă contabilă în conformitate cu legislaţia în vigoare, permiţând listarea situaţiilor financiare lunare şi a celor anuale, precum şi alte rapoarte şi statistici;
• editarea unei balanţe analitice „cu cantităţi“. Alături de valoarea monetară a soldurilor, o coloană vă va indica şi cantitatea aflată în stoc, consumată sau vândută dintr-un anumit produs.

Agrimap, program de gestiune tehnico-economică, special conceput pentru administrarea exploataţiei agricole. Beneficii:

• acces rapid la informaţii;
• introducerea operaţiilor care au loc în fermă în momentul efectuării acestora pe fiecare parcelă;
• analiza în timp real a activităţii din fermă – ce s-a realizat, cine a realizat şi cu ce mijloace;
• optimizarea consumurilor de îngrăşăminte;
• evidenţierea şi analiza efectelor economice, ale soluţiilor tehnice alese;
• vizualizarea istoricului unei parcele pe mai mulţi ani;
• înregistrarea în program a tuturor operaţiunilor realizate pe fiecare parcelă (arat, semănat) – tipul intervenţiei, când a fost realizată, de către cine, produsele folosite, costul intervenţiei;
• este un suport important pentru realizarea trasabilităţii producţiei, necesară pentru implementarea unui standard de calitate (ex: EUREPGAP-GLOBALGAP).
Vitimap, program de gestiune parcelară în viticultură şi pomicultură. Avantaje:

• se poate obţine imaginea grafică a exploataţiei;
• gestiunea tehnico-economică parcelară;
• monitorizarea lucrărilor şi stabilirea preţurilor de cost;
• importul şi exportul de date (istoric parcele şi intervenţii);
• generarea diverselor rapoarte.

Coordonatele GEER sunt:
Bdul. Constructorilor, Nr. 20A, Corp A, Et. 1, Sector 6, Cod poştal 060512 Bucureşti; Tel / Fax:021/220 70 64; e-mail: office@geer.ro

Adrian NEDELCU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR. 7, 1-15 APRILIE 2008

Vizualizari: 2131



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI