Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Ansamblul folcloric „CUNUNIŢA“ Satu Mare

O cunună de aur în peisajul artistic românesc

În urmă cu 25 de ani, la Satu Mare se puneau bazele Ansamblului folcloric „Cununiţa“. Ideea înfiinţării i-a aparţinut doamnei Leotina Dorca, cea care se confundă astăzi cu numele şi existenţa acestuia.

Născută cu cântecul pe buze şi cu dansul pe tălpile picioarelor, acest OM şi-a strâns în jur tineri mângâiaţi pe creştet de aceeaşi frumoasă nebunie – aceea a iubirii faţă de cultura populară.

Cu voinţă şi putere de muncă, Leontina Dorca a reuşit să impună în timp un repertoriu specific zonei Codrului şi nu numai. Maestru coregraf, dar şi interpretă a cântecului popular codrenesc, Leontina Dorca este sufletul acestui colectiv. Descoperă tineri talentaţi, făcându-i conştienţi că aplauzele şi dragostea publicului nu se câştigă uşor, dar atunci când le-ai câştigat este şi mai greu să le păstrezi pentru că ele obligă mult.

Formaţia orchestrală mereu împrospătată cu tineri instrumentişti a fost condusă de-a lungul unui sfert de veac de violoniştii Ionică Hainal şi Cosmin Petruţ. Elementul de forţă şi culoare al Ansamblului folcloric „Cununiţa“ sunt soliştii Leontina Dorca, Nicolae Mureşan, Maria Carmen Sas, Marcela Todea, Lucia Pop Borlean, Lucia Sabău, Malvina Madar Iederan, Dana Maria Huja, Rodica Presan, Delia Paul, Viorel Sacasti, Sabin Danciu, Florin Lauran, Alina Sichet, Nicolae Mureşan junior, Sergiu Matosan, Dana Pteancu Matoşan.

După debutul fulminant al Ansamblului „Cununiţa“ în emisiunea Tezaur folcloric a Televiziunii Române realizată de doamna Marioara Murărescu în anul 1982, a urmat marea consacrare. Ea a fost atestată de aprecierile specialiştilor în festivaluri şi concursuri în care artiştii sătmăreni s-au remarcat prin originalitatea şi autenticitatea repertoriului adus în scenă.

Cromatica şi frumuseţea costumelor populare, virtuozitatea şi temperamentul dansatorilor, ritmul şi acurateţea interpretării au adus de la sine invitaţii de participare la manifestări şi festivaluri folclorice din ţară, dar mai ales din străinătate.

După 25 de ani de trudă, de succese dar şi privaţiuni, ansamblul folcloric „Cununiţa“ îmbogăţeşte folclorul sătmărean prin valori care-i conferă o autenticitate aparte în peisajul artistic. Stau mărturie înregistrările audio şi video, filmele documentare, spectacolele de mare şi profundă rezonanţă spirituală din ţară dar şi din străinătate (Ungaria, R. Moldova, Ucraina, Germania, Franţa, Olanda, Belgia, Cehia, Slovacia, Canada, SUA, Israel etc.).

Ansamblul „Cununiţa“ a pus în valoare splendida zestre folclorică din zona Codrului, devenind astfel emblema acestui colţ de ţară. Muzica şi dansul din această zonă sunt unice. Elementele coregrafice de mare spectaculozitate cuceresc publicul.

Dansul codreanului este grav, porneşte monoton, lent, feciorii lovindu-şi călcâiele din când în când (făcând „ponturi“), ca dintr-o dată să tâşnească într-un ciudat dor de înălţime, până când ating cu călcâiele grinda, culminând cu „întorsul peste cap“ şi „steagul“ (lumânarea). 

Carmen Maria SAS
REVISTA LUMEA SATULUI, NR. 6, 16-31 MARTIE 2008

Vizualizari: 4156



֩ Comentarii

 
֠ 1.     ing. Nicolae DEDULEA din CEHIA -- (8-November-2009 )
Intradevar este vorba despre un ansamblu care incinta privirea, auzul si sufletul iar prin grija fata de cei mai tineri pe care o manifesta conducerea ansamblului sintem incredintati ca nu este cazul sa ne facem griji in ce priveste viitorul ansamblului. Bravo! pentru cei care promoveaza si sustin in continuare folclorul adevarat una din marile comori ale sufletului romanesc care ne ajuta sa trecem cu bine prin incercarile istoriei si sa aratam lumii fata adevarata a poporului nostru romanesc. ing. Nicolae DEDULEA Presedintele Asociatiei Romanilor din Cehia

Răspunsurile la întrebarile dumneavoastră le puteţi găsi în revista tiparită. Abonaţi-vă acum la Lumea Satului şi veţi avea gratuit suplimentul Agro-Business. Detalii aici

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI