Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Vânătorii de greşeli

Cineva într-o zi arăta cu degetul către… altcineva acuzându-l de orientare către trecut. Uită insul că în vremea la care făcea referire, ’mnealui era bine ancorat în structurile politico -… hai să nu spun şi opresioniste fiindcă ar fi poate prea mult. Dar nu asta-i problema. Trist este că mulţi ca el, incapabili să gândească şi să pună în practică soluţii pentru viitorime, se rezumă – atât pot – a vâna greşeli de mai demult sau din zilele noastre.

Aşa se face că atunci când cineva îşi propune să… „pună de-o afacere“ ori să organizeze o structură care să eficientizeze o activitate, insul (inşii) la care mă refer arată iarăşi cu degetul apreciind iniţiativa ca fiind de sorginte comunistă.

Atitudinea „insului“ la care tot fac referire şi care cu siguranţă se va recunoaşte de va citi aceste rânduri mi-a readus în minte comportamentul unor indivizi dintr-o localitate gălăţeană, de altfel cu gospodari de primă mână.

Un grup de agricultori, pricepuţi în felul lor dar nu tocmai eficienţi în ceea ce făceau, manifestau o reticenţă fără precedent faţă de o formă de organizare ce s-a dovedit viabilă în toată lumea şi de multe decenii. Se vede treaba că n-au învăţat nimic din experienţele altora şi nici măcar din spusele legendarului Moş Ion Roată, tot moldovean. Ce să mai spun de exemplele contemporanilor?!

Aflat printre ei, cu o importantă echipă de la nivel central, poate cea mai capabilă să prezinte modalităţile de a performa în munca pe care o desfăşoară zi de zi, am descoperit o indiferenţă greu de calificat faţă de nou, de noutăţi, de soluţiile ce asigură prosperitate pentru generaţii.

Mi-a plăcut în schimb o comparaţie făcută de unul dintre participanţii la discuţii: „Domnilor, până n-am fost obligat să port centura de siguranţă în maşină, n-am purtat-o.“ Se înţelege ce-a vrut să spună. Poate n-ar fi rău ca legislaţia existentă şi cea care urmează a fi promovată să fie respectate de toţi cărora li se adresează, iar prevederile lor să oblige la un comportament şi un mod de viaţă civilizate, eficiente.

De ce n-ar putea fi şi la noi ca în Finlanda, de pildă, unde din respect pentru ţara ai cărei cetăţeni sunt finlandezii se întrec în a-şi plăti obligaţiile către stat, convinşi fiind că acest lucru le aduce bunăstare tuturor. Ba chiar au înfiinţat o asociaţie a bunilor platnici către buget. În România se fuge de această responsabilitate – fapt care generează până la urmă mult mediatizata economie subterană, concurenţă neloială, huzur pentru unii, sărăcie pentru alţii.

Revenind la vânătorii de greşeli, dar şi prizonieri ai unor învechite mentalităţi, categorii despre care vorbeam mai înainte, cred că nu le-ar strica o reciclare prin ţările civilizate. După, poate că ar fi mai receptivi, mai obiectivi şi mai interesaţi de prezent şi mai ales de viitorul lor şi al urmaşilor lor. Azi, multe oportunităţi, mai ales financiare, mâine, poate mai nimic. Aşadar, să valorificăm ce ni se pune acum... pe tavă! Peste 5-6 ani, cine ştie…

Ing. I. Banu
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.4, 16-29 FEBRUARIE 2008

Vizualizari: 2399



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI